Naslovnica Novosti Van Hool Equi.City debitovao u Briselu

Van Hool Equi.City debitovao u Briselu

1079
0
PODIJELI

Belgijski operater De Lijn iz Flamanske regije, koji je naručio 14 “trambusa” Van Hool Equi.City, je dobio prvi autobus iz narudžbe te je prva vožnja obavljena. Svi autobusi će biti isporučeni ovog ljeta i u redovnom radu će biti od septembra, neposredno pred početak Busworld Brisel u oktobru. Novih 14 “trambusa” će raditi između aerodroma Zaventem i Brussels Expo, gdje će Busworld Europe imati svoje 25. po redu izdanje. Posjetioci Busworlda koji stignu na aerodrom u Briselu će imati priliku da budu putnici prvog belgijskog BRT sistema.

Flamanski ministar mobilnosti Ben Weyts prisustvovao je prvom putovanju novog Van Hool Exqui.City na novoj autobuskoj liniji od belgijskog grada Machelen do aerodroma u Zaventemu. To će biti dio buduće autobuske linije pod nazivom “Ringtrambus” u Briselu, koja će biti duga 16 kilometara i sastojat će se od posebnih traka namjenski napravljenih samo za autobuse. Ringtrambus je prvi dio koji će se realizirati od većeg projekta “Brabantnet”, gdje će tri autobuske linije na kvalitetan način ostvariti bolju povezanost između gradova koji okružuju Brisel i samog glavnog grada. Projekat će trajati tri godine. “Sa novim trambusom i namjenskim autobuskim trakama, kvalitetnim i brzim povezivanjem, vjerujemo da možemo dobiti više vozača, koji će napustiti svoja vozila i preći na vožnju sa ovim trambusevima”, kazao je ministar Weyts. Prema njihovim planovima, na ovaj način se broj automobila koji ulaze u Brisel može se smanjiti za 10.000.

Dvozglobni Exqui.City za De Lijn će biti 24 metra dug s kapacitetom od 137 putnika (51 sjedeći, 86 stojeći). Četvera široka vrata i niski pod vozilu daju tipičan BRT pristup i izgled. Četvrta osovina je upravljačka. Vozač koji ima radni prostor u osiguranoj kabini će pratiti putnike koji ulaze i izlaze iz autobusa kamerama. De Lijn je počeo sa ulaganjem u vozila sa niskim stepenom emitovanja štetnih emisija. Ovi novi Van Hool autobusi su hibridni autobusi, čiji je pogon kombinacija dizel/električni, i prema riječima Rogera Kesteloota, generalnog direktora De Lijna, ova vozila će uštediti 200.000 litara dizela godišnje.

Novi Exqui.City će raditi na postojećoj autobuskoj liniji 820. Dijelovi ove linije već se sastoje od namjenskih autobuskih traka. De Lijn očekuje da će vrijeme putovanja ove 25 km dugačke linije biti smanjeno za više od 20 minuta. 25 ulica i trgova mora se modificirati kako bi se stvorila linija. Uz BRT liniju biće izgrađeno 23 kilometra biciklističkih staza sa parking prostorom za 930 bicikala i 600 stabala. Ovih 14 Van Hool Exqui.City autobusa će biti prvi takve vrste u Belgiji.