Naslovnica Novosti FlixBus predstavio koncept FlixSafety

FlixBus predstavio koncept FlixSafety

1808
0
PODIJELI

Povodom obilježavanja globalne kampanje UN-a o sigurnosti u cestovnom saobraćaju koji se obilježava ove sedmice od 6. – 12. maja, FlixBus, najveći evropski prevoznik putnika u međunarodnom saobraćaju, predstavio je FlixSafety koncept. Ovo je koncept koji se razvija posljednjih šest godina unutar FlixBusa, a provodi ga unutarnji tim za sigurnost te ujedno predstavlja sigurnosni temelj za vozače, putnike i vozila koji nadilazi EU sigurnosne mjere, počevši od dva vozača tokom noćne vožnje preko kontrole sigurnosti od vanjskih organizacija do kontinuiranih treninga kroz FlixUni online edukacijsku platformu.

“U FlixBusu naš je cilj osigurati svima mogućnost istraživanja svijeta, ali prioritet broj jedan ipak je sigurnost naših putnika i vozača.” – izjavio je André Schwämmlein, osnivač i CEO FlixMobility grupe. “Povodom Sedmice sigurnosti u cestovnom saobraćaju, želja nam je podijeliti sa svima naš FlixSafety koncept, koji provodimo u posljednjih šest godina. Ne samo da ispunjavamo zakonske mjere EU kada je u pitanju sigurnost, već pomičemo granice i postavljamo ljestvicu iznad sigurnosnih standarda.” – dodao je André.

FlixSafety koncept provodi se potpuno u gotovo svih 29 zemalja u kojima FlixBus posluje. Nekoliko zemalja koje trenutno ne provode ovaj koncept, do 2020. će ga u potpunosti usvojiti.

Okvirne mjere sigurnosti prema najvažnijim točkama:
1 – Treninzi vozača te FlixUni edukacije
Jedan od prvih koraka u smjeru sigurnosti su dobro educirani i pripremljeni vozači. FlixBus redovno održava treninge prema programu “Istreniraj trenera” tokom kojih su vozači testirani prema posljednjim procedurama sigurnosti te su dio simulativnih treninga pod nadzorom stručnjaka s područja sigurnosti. Budući vozači tokom takvih simulacijskih treninga prakticiraju vožnju i kočenje u različitim situacijama, od zaleđenih, klizavih cesta do usporenog kretanja na zagušenim cestama.

Uz interne edukacije, svih 7000 vozača ima pristup platformi FlixUni također razvijenoj od strane FlixBus unutarnjih developera koja im je dostupna putem web stranice, ali i aplikacije. Putem ove platforme vozači su kontinuirano educirani po pitanju sigurnosti putnika i sigurnosti na cestama.

 

2 – Vozači i vrijeme odmora te koncept dva vozača
Vrijeme vožnje i odmora naših vozača regulirani su zakonom koji osigurava potpunu koncentraciju i odmornost vozača za volanom. Uz pomoć GPS sistema, FlixBus u svakom trenutku može vidjeti vrijeme vožnje i vrijeme odmora tokom putovanja. Dodatno, vozači koji voze za FlixBus obavezni su aktivirati identifikacijsku karticu koja bilježi aktivnosti vozača. Podaci s kartice se provjeravaju od strane FlixSafety tima te ako se standardi prekrše, poduzimaju se disciplinske mjere.

Koncept “dva vozača” provodi se radi dodatne sigurnosti vozača i putnika tokom noćnih putovanja. Prema ovom konceptu naši se vozači izmjenjuju tokom noćne vožnje te se međusobno podržavaju.

 

3 – Nenajavljene provjere poštivanja standarda od vanjskih organizacija
Uz redovnu kontrolu sigurnosti FlixSafety tima, vanjske organizacije širom Evrope nenajavljeno obilaze i provjeravaju FlixBus autobuse kako bi bili sigurni da se poštuju svi standardi. Ovakve se provjere trenutno vrše u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Danskoj, Švedskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Poljskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Holandiji, SAD te Rusiji i Portugalu koje se ovog ljeta pridružuju zelenoj mreži.

Tokom ovih kontrola, vanjske organizacije, uz FlixBus timove, provjeravaju ispravnost svjetala vozila, stakla, retrovizora, opremljenost kutijom prve pomoći, aparatom za gašenje požara, čekićem za slučaj nužde te da li su izlazi za nuždu označeni prema pravilima. Vanjske organizacije te osoblje FlixBusa prikuplja informacije prilikom svakog pregleda kroz sigurnosnu aplikaciju koja prati dostavljene informacije kako bi se sa sigurnošću pokrili svi aspekti kontrole.

 

4 – 24/7 kontrola prometa
Slično kontroli leta na aerodromima, FlixBus također raspolaže Centrom za kontrolu saobraćaja koji je dostupan 24/7 i koji prati sve autobuse putem GPS sistema te komunicira s vozačima kako bi ih obavijestili o stanju na cestama te ostalim mogućim izazovima na cesti. Kroz FlixBus aplikaciju vozači vrlo lako mogu u bilo koje doba kontaktirati Kontrolu saobraćaja ili Odjel kriznog menadžmenta.

 

5 – Najviši sigurnosni standardi vozila
FlixBus flota autobusa širom Evrope prelazi osnovne mjere sigurnosti kroz opremu najviših sigurnosnih standarda poput elektronske kontrole stabilnosti, sistema koji upozorava prelazak trake, prilagodljivog tempomata, sistema za prepoznavanje umora vozača te sistema za kočenje u nuždi kao i aktivna pomoć pri kočenju. Naša flota redovito se održava i oprema najnovijim tehnološkim postignućima.

 

6 – Najsigurniji način prijevoza na cesti
Prema Svjetskoj organizaciji prevoza (IRU), autobusi predstavljaju najsigurniji oblik prevoza te uz proizvođače autobusa kao i ostale tehnološke kompanije, prevoz autobusom postaje svake godine sve sigurniji. “Autobusi su najsigurnije prevozno sredstvo na cesti. Industrija teži stalnom usavršavanju već impresivnih sigurnosnih mjera koje se provode kroz inicijalne i kontinuirane treninge vozača te kroz tehnologiju za vozila.” – izjavio je Matthias Maedge, Generalni delegat za IRU EU.