Naslovnica Novosti Brisel: Stigli prvi Iveco Urbanway hibridni autobusi

Brisel: Stigli prvi Iveco Urbanway hibridni autobusi

820
0
PODIJELI

Iveco Bus isporučio je prvih 15 hibridnih električnih Urbanway autobusa kompaniji STIB-MIVB iz Brisela. Ova isporuka je došla nakon potpisivanja okvirnog sporazuma u septembru prošle godine za isporuku 141 Urbanway autobusa, koji bi trebali biti isporučeni do 2020. godine.

Ovaj simbolički događaj sa predajom autobusa otvorio je Stéphane Espinassea, iz Iveco Busa, koji je vozila predao Brieuc de Meeûsu, izvršnom direktoru STIB-MIVB i time označio početak isporuke 141 hibridnog autobusa u naredne dvije godine. Prvih 75 vozila će biti u punom pogonu do septembra, nakon čega slijedi druga serija u prvoj polovini 2020. godine.

Hibridni Urbanway za STIB-MIVB sa niskim podom nudi kapacitet do 130 putnika, a osigurana je i komforna zona namjenjena kategorijama sa otežanim kretanjem i korisnicima invalidskih i dječijih kolica. Ovaj hibridni autobus kombinira električni vučni sistem sa baterijama i Euro 6 dizelski motor. Hibridni Urbanway ima funkciju “Arrive & Go” koja omogućava rad u 100% električnom režimu pri približavanju i napuštanju autobuskih stanica i semafora.

Sa hibridnim sistemom potrošnja goriva je smanjena za 30% kao i emisije CO2 u poređenju sa klasičnim dizelskim autobusima. Ivecom Tector 7 motor, snage 286 KS, kompatibilan je s drugom generacijom HVO biogoriva i kada se koristi može smanjiti emisiju ugljika do 90%.

Kompanija STIB-MIVB opslužuje 19 opština u regionu Brisela, kao i još 11 na periferiji, pokrivajući ukupnu površinu od 241,5 km². Pruža uslugu prevoza za više od 1,1 miliona stanovnika, kao i za hiljade svakodnevnih putnika.