Naslovnica Novosti Na zadnje putovanje sa Van Hool EX11

Na zadnje putovanje sa Van Hool EX11

1683
0
PODIJELI

Nakon što je početkom prošlog mjeseca predstavio najmanjeg člana svoje EX porodice – EX11, Van Hool je sada otišao i korak dalje. Naime, belgijski proizvođač je razvio pogrebnu varijantu sa svom opremom na modelu EX11L za holandskog prevoznika Koninklijke Beuk.

Vozilo omogućava prevoz pokojnika u kovčegu, koji je smješten u putničkom prostoru u posebnom odjeljku. Osim kovčega, autobus može primiti i 26 osoba koje sjede na različitim foteljama sa stolovima i na kružnoj zadnjoj sećiji. Prozori su zamračeni zbog privatnosti putnika. “U autobusu je moguće prikazati fotografije i video zapise na tri ekrana i slušati muziku koja odgovara atmosferi”, objašnjavaju iz kompanije Koninklijke Beuk. “Postoji i mogućnost da tokom vožnje putnici i pokojnik posjete nekoliko relevantnih mjesta u životu pokojnika”.

Autobus za sahranu ima različita tehnička rešenja kao što su dugi i ojačani lift, šira centralna vrata i poseban sistem za pričvršćivanje kovčega. Vozači su posebno obučeni za obavljanje ove vrste prevoza na odgovarajući način. “Tehnologija za ovaj autobus i prevoz zahtijeva posebna znanja”, kazala je Monique Beuk, direktorica kompanije Koninklijke Beuk i nastavila: “A za prevoz pokojnika potreban je uvažavajući stil vožnje, određena oznaka i sudjelovanje u određenom trenutku, pošto su okolnosti drugačije od običnog prevoza. Naši vozači vjeruju da je čast biti u mogućnosti doprinijeti posljednjem putovanju osobe.”

Van Hool EX11, nedavno je predstavljen na tržištu, dostupan je u dvije verzije s vanjskom visinom od 3,5 i 3,8 metara i, ovisno o izvedbi, može primiti do 47 putnika. Prostori za prtljag imaju maksimalnu zapreminu od 4,14 m³ (EX11 L) i 7,20 m³ (EX11 H).