Naslovnica Novosti Neoplan movingART sa Hans Zimmer

Neoplan movingART sa Hans Zimmer

933
0
PODIJELI

Kampanja Neoplan movingART ulazi u drugi krug: početkom 2019. godine, nakon projekta Tape Art sa berlinskom grupom KlebeBande, MAN Truck & Bus krenuo je na posebno koncertno putovanje kao i 60 muzičara i 16 pjevača. Do sada su dva Neoplan Tourlinera sa muzičarima prešli više od 33.000 kilometara širom Evrope, a drugi dio turneje počinje u novembru. U međuvremenu, autobusi i umjetnici će posjetiti i Busworld sajam u Briselu.

Neoplan movingART Music prati turneju “Svijet Hans Zimmer – Simfonijska proslava”. Tokom dva mjeseca, muzičari su putovali kroz više od 20 gradova – od Hamburga i Minhena, do Krakova, Londona, Dablina, Pariza, Lisabona i Barselone. Za to vrijeme, njihova kuća su bila dva prilagođena Neoplan Tourlinera autobusa, koje je obezbjedio MAN Truck & Bus isključivo za ovu turneju.

Kamo god idu dva autobusa. privlače pažnju. Neobičan i kreativan dizajn na bočnim zidovima daje vam neposredan utisak da svjedočite nečem izvanrednom. U centru ćete videti natpis na engleskom “SVIJET HANS ZIMMERA”. “Postoji dobar razlog zašto je Hans Zimmer jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih filmskih kompozitora našeg vremena”, kazao je Jan Aichinger, šef odjela za marketing proizvoda kompanije MAN Truck & Bus. Neke od mnogobrojnih skladbi koje je ovaj višestruki dobitnik Oscara, Grammyja i Zlatnog Globusa uključili su i muziku za brojne blockbustere kao što su “Kralj lavova”, “Gladijator” i “Pirati s Kariba”. Naslov je smješten između vertikalnih zlatnih linija, koje podsjećaju na frekvencije vibracija muzičkih nota. “Ogroman i izražajan dizajn bijele i zlatne boje simbolizira moć muzike. Označava njegovu ljepotu i jasnoću i predstavlja pozitivne vibracije pokretne muzičke turneje”, objasnio je Jan Aichinger.

Pored ekskluzivnog dizajna eksterijera vozila, još jedan posebno upečatljiv pečat je opsežna i prilagođena unutrašnja oprema. Na taj način, autobusi su kao drugi dom za muzičare – mjesto gdje se mogu povući i opustiti. Jer atmosfera blagostanja je osnovni preduslov, ako umjetnici predstave odličan muzički performans u svojim brojnim koncertima. Zato je MAN Truck & Bus dizajnirao unutrašnjost dvoosovinskih Tourlinera s mehkim, podesivim kožnim sjedištima, svjetlima za čitanje, zavjesama, klima uređajem, posebno opremljenom kuhinjom i modernim infotainment sistemom.

U martu i aprilu ove godine, muzičari su završili prvi dio turneje. Dalje nastavljaju od novembra do sredine decembra ove godine: tokom ove faze, izuzetni muzičari će očarati publiku svojim nastupima na mjestima kao što su Milano, Amsterdam i Štokholm. Putovanje sa 60 muzičara i 16 pjevača na 12-metarskom i 13-metarskom Neoplan Tourlinerima podrazumjeva: 2 flaute, 1 oboa, 2 klarineta, 2 fagota, 6 rogova, 2 trube, 4 trombona, 1 tuba, timpani, udaraljke, 10 prvih violina, 8 drugih violina, 4 viole, 11 violončela i 4 kontrabasa. “Neoplan je uvijek bio sinonim za dizajn i ekskluzivnost. Zbog toga smo oživjeli Neplan movingArt projekt. Imati priliku da sada prevozimo umjetnost u našim umjetnički dizajniranim autobusima je veliko iskustvo i za nas”, rezimirao je Jan Aichinger.