Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Novi Lav u floti Bosna tours Travnik

EKSKLUZIVNO: Novi Lav u floti Bosna tours Travnik

1887
0
PODIJELI

Kada smo krajem juna posjetili kompaniju Bosna tours iz Travnika kako bismo ispratili nabavku troosovinskog Tourlinera pitali smo ih da li možemo očekivati još prinova – a odgovor je bio potvrdan i dobili smo obećanje da ćemo biti prvi obavješteni. Nepun mjesec dana kasnije – stigao je poziv o još jednoj prinovi, što je bio znak za novu posjetu Travniku.

Meta je ista – troosovinski autobus, ali je sada stigao duži rođak Neoplan Tourlinera – MAN Lion's Coach na tri osovine. Isporučeno vozilo je 2015. godište i trenutno je bijeloj boji, na koju će veoma brzo doći obilježja kompanije. Radi se o najdužoj verziji ovog modela od 13.8 metara, dok je nešto malo visočiji od 3.8 metara. Snagu novom Lavu u floti Bosna tours daje MAN D2676LOH motor snage 353 kW/480 KS, koji ispunjava Euro 6 standarde u pogledu ispušnih gasova i koji je posebno naručen po željama prvog vlasnika. Kombinaciju zatvara MAN TipMatic automatski mjenjač sa intarderom koji će osigurati tihu, glatku i štedljivu vožnju.

Zahvaljujući većem međuuosovinskom razmaku, vozilo nudi respektabilnih 12,1 metara kubnih za smještaj prtljage. Ova generacija vozila, pored standardnog MAN natpisa naprijed ima i posebnu hromiranu lajsnu iznad maske na kojoj se nalazi i poznati Lav, zaštitni znak ovog njemačkog proizvođača autobusa.

Ulaskom u autobus stiče se utisak luksuznosti koju ovaj autobus donosi. Odmah na ulazu vidljiva je podloga poda koji je urađen u imitaciji parketa koja vodi do vozačevog mjesta. Vozaču će na raspolaganju biti svi sigurnosni uređaji i sistemi potrebni da se osigurna sigurna i udobna vožnja za putnike. Za dodatnu sigurnost putnika u vozilu pobrinuće se kamera iznad drugih vrata, a za sigurnost vozila i ostalih učesnika u saobraćaju i vanjska kamera smještana na zadnjem dijelu vozila. Ona će posebno dobro doći u vožnju unazad u lošim vremenskim uslovima kao i po noći. Ergonomskim radnim prostorom vozača dominira multifunkcionalni volan koji na sredini ima imitaciju prednje maske, a vozač će svakako profitirati i od fabričke navigacije, posebne klime i mikrofona koji se nalazi uz sjedište koje se prilagođava prema masi vozača.

Osim vozača, i putnici će uživati u svakom putovanju sa ovim autobusom. Odmah po ulasku u putnički prostor se primjećuju Kiel sjedište urađena u luksuznom stilu po narudžbi. Karakterište ih crno-siva kombinacije tkanine sa kožnim naslonom za glavu te crvenim kederom koji se uklapa sa crvenim zavjesama. Sva sjedišta imaju rukonaslone do hodnika, opciju bočnog pomjeranja, naslon za noge te mrežicu za lične stvari i stolić kao i MAN natpis na sredini. Trenutni kapacitet vozila je 52+1+1, ali će vozilo biti adaptirano na 57+1+1 čime će pružiti maksimalan kapacitet za ovaj tip vozila, bez da se izgubi komfor putnika.

Kako bi usluga bila kompletna kao i uvijek kada je riječ o ovoj kompaniji pobrinuće se i dva frižidera (standardni na ulazu i dodatni na poklopcu toaleta), sistemi grijanja i klime, mikrofon, dva LCD monitora, Bosch audio/video sistem, toalet te kuhinja sa bojlerom i kafe aparatom. Ipak, putnicima će se najviše svidjeti činjenica da je svaki red sjedišta opremljen sa 230 V utičnicama pa će imati mogućnost uživanja tokom vožnje u dodatnim sadržajima. Za svaki slučaj, na zidu toaleta se nalaze dodatne tri utičnice. Zanimljivo je da vozilo ima kabinu za odmor vozača u također luksuznoj izvedbi. Onda pored mjesta za odmor podrazumjeva dodatni sef za lične i vrijednosne stvari i papire, dodatni prostor i mrežice za ostavu, sistem klime te protivpožarni senzor.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Bosna tours želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!