Naslovnica Novosti Solaris električna vozila idu za Norvešku i Poljsku

Solaris električna vozila idu za Norvešku i Poljsku

957
0
PODIJELI

Solaris Bus & Coach S.A. isporučit će 10 zglobnih trolejbusa Solaris Trollino 18 za kompaniju Keolis Norge AS iz Bergena. Bergen, je drugi najveći grad u Norveškoj i nazvan je “kapijom za fjordove” te se  nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Radi se i o jedinom gradu u Norveškoj i jednim od samo dva u cijeloj Skandinaviji s trolejbuskim sistemom u funkciji.

U skladu s sporazumom, ukupne vrijednosti osam miliona eura, isporuke zglobnih trolejbusa Solaris Trollino 18 u Norvešku započet će u septembru 2020. godine. Vozila s nultom emisijom koristit će se za održavane jedine trolejbuske linije u Bergenu, čija je dužina trenutno 7,5 km.

Zglobni trolejbusi Trollino 18, koje je naručio Keolis, pokretat će električni motor snage 240 kW. Vozila će biti opremljena i vučnim akumulatorima od 55 kWh, zahvaljujući kojima će biti moguće prevaliti udaljenost veću od 11 kilometara bez potrebe za povezivanjem na mrežni sistem. Zahvaljujući ergonomskoj upotrebi putničkog prostora, čak 47 sjedišta bit će postavljeno u unutrašnjost. Zanimljivo je da će jedno od sjedišta iza vozačeve kabine imati mogućnost sklapanja, zahvaljujući kojem će se stvoriti mjesto posvećeno psu vodiču koji prati slijepe. Za one koji putuju na invalidskim kolicima ili s dječjim kolicima osigurat će se dva mjesta sa pojasevima kao i sklopiva rampa koja se nalazi kod drugih vrata. Klima uređaj će osim putničkog prostora osvježavati i vozačku kabinu, putnički informacioni sistem s dva monitora sa velikim ekranom i glasovnom najavom zaustavljanja će biti standardna oprema baš kao i CCTV sistem koji se sastoji od kamera koje nadgledaju unutrašnjost vozila, kamera u predjelu vrata, kamere za vožnju unazad i jedne na krovu, koja će gledati pantograf te alkolok.

Vozila će također biti opremljena posebnim skandinavskim termoizolacijskim paketom koji poboljšava toplotni komfor putnika i smanjuje potrošnju energije u otežanim skandinavskim atmosferskim uslovima. Poljska kompanija je do sada isporučila dva vozila u Bergen, koja rade na lokalnom aerodromu. Naručeni Trollino 18 bit će prvi trolejbusi isporučeni u Norvešku. Solaris je prethodno isporučio pet trolejbusa u švedski grad Landskrona, jedini skandinavski grad osim Bergena koji koristi trolejbuse u javnom prevozu.

Osim Norveške, zglobni trolejbusi proizvođača Solaris biće isporučeni u Poljsku. Lublin investira u dalji razvoj vozila bez emisija. Predstavnici gradskog prevoznika Zarząd Transportu Miejskiego (ZTM) u Lublinu i uprava Solarisa potpisali su tri ugovora o isporuci 20 električnih autobusa i 15 trolejbusa. Vrijednost narudžbe prelazi 24 miliona eura.

Nova vozila koja je naručio ZMT uključuju 15 zglobnih trolejbusa Solaris Trollino 18 i 20 električnih autobusa Solaris Urbino 12. Datumi isporuke razvrstani su u razdoblje od novembra 2020. (5 trolejbusa) do aprila 2021. (10 trolejbusa) i septembra 2021. (20 električnih autobusa). Lublin već ispunjava cilj od 25% udjela električnih vozila u ukupnom voznom parku, a grad izbija na sami vrh po korištenju električnih vozila u Poljskoj, pa čak i u Evropi. Lublin je jedan od prvih gradova kojem je Solaris isporučio vozila i to 1996. godine.

Električni autobusi Solaris Urbino 12 biti će opremljeni baterijama Solaris High Power kapaciteta 116 kWh prilagođenim čestom i brzom punjenju. Energija pohranjena u njima napajat će vučni motor snage 160 kW. Autobusi će se nekoliko minuta moći puniti preko krovnog pantografa, a imat će i klasični plug-in konektor za punjenje preko noći. Osim opskrbe vozila, Solaris će postaviti i infrastrukturu potrebnu za punjenje.

Naručeni zglobni Solaris Trollino 18 također će biti opremljeni baterijama Solaris High Power kapaciteta 58 kWh. One omogućuju rad vozila bez povezivanja s nadzemnim žicama, na primjer u slučaju nestanka struje ili kad se linija mora izmijeniti. Svako vozilo će imati ugrađen vučni motor snage 240 kW.

Svi isporučeni autobusi i trolejbusi bit će opremljeni klima uređajem koji hladi radni prostor vozača i putnički prostor. Cijelo osvjetljenje autobusa bit će napravljeno od ekološki prihvatljivih i ekonomičnih LED svjetiljki. Putnicima će biti dostupni USB priključci za punjenje koji olakšavaju ponovno punjenje uređaja kao što je mobilni telefon. CCTV kamere koje snimaju unutrašnjost vozila, kao i ono što je ispred i iza njega, garantuju za sigurnost putnika.

Solaris je od 1996. godine, za kompanije MPK i ZTM u Lublinu isporučio 146 autobusa i trolejbusa različite dužine i specifikacije. Solaris je evropski lider u proizvodnji i prodaji autobusa s električnim pogonima. Firma je do sada osigurala poslove u 18 zemalja za 800 električnih Solaris autobusa. Istovremeno, proizvođač je isporučio 118 električnih autobusa u 16 poljskih gradova.