Naslovnica Novosti Ayats predstavio novi model – Horizon

Ayats predstavio novi model – Horizon

1249
0
PODIJELI

Španski proizvođač autobusa, Ayats, pravi autobuse raznih namjena još od 1905. godine. U njegovoj evoluciji su se specijalizirali za dvospratna vozila, postajući globalna referenca u ovom segmentu. Trenutno Ayats ima vrlo širok spektar proizvoda u segmentu dvospratnih autobusa: od gradskih do dugolinijskih autobusa, preko “open top” (otvorenim krovom) posebnih autobusa do bar ili disko vozila. Svjestan novih potreba održive mobilnosti, Ayats je svom portfoliju proizvoda ponudio i električne dvospratne autobuse.

Vozila su doživjela međunarodno priznanje za svoj izgled i rezultate. Zahvaljujući tome, Ayats je za 2020. godinu ugovorio nekoliko novih prodaja na neobičnim lokacijama, poput Las Vegasa, New Yorka ili Francuske. Ništa manje važno nije ni tržište Meksika, koje ima veliku težinu u ukupnoj prodaji Ayatsa. U Meksiku čak ima svoju fabriku i servise u Querétaru.

Ayats je sudjelovao na nedavnom sajmu Busworld predstavljajući svoja dva nova dvospratna vozila sa revolucionarnim novim dizajnom: Horizon i Horizon Intercity. Model Horizon je prvi dvospratni autobus na svijetu koji je u skladu s regulacijom otpora nadgradnje R.66-02. Proizvođač navodi da je “sajam bio uspješan, a opći osjećaj svih posjetitelja koji su vidjeli novi dizajn bio je vrlo pozitivan. Čak je i sklopljena i prodaja prve jedinice vozila Horizon Intercity koja je bila izložena za kupca iz Luksemburga.”

Paralelno sa Busworld Europe 2019, sajam Expotransporte održan je u Puebli (Meksiko), gdje je također predstavljen novi model, a rezultati su nadmašili očekivanja pošto je izloženi model prodat, a brojne nove jedinice naručene.

Dvospratni autobus Horizon je krunski dragulj Ayatsa. Ovo vozilo klase III predstavlja novi dizajnerski koncept koji će, kao što je to uobičajeno za ovaj brend, biti pionir i postaviti trend. Kako smo spomenuli, ovo je prvi putnički dvospratni autobus na svijetu koji je u skladu s propisom R.66-02. Horizon je najluksuzniji dvospratni autobus Ayatsa. Trenutno je dostupno kao integralno vozilo sa Mercedesovom mehanikom i karoserijom na komercijalnoj šasiji ili sa MAN komponentama. Trenutno se nudi u dvije dužine: 14,35 i 13,35 metara. Neograničen broj mogućnosti i opreme povezan je s ovim vozilom: sudoperi, kreveti na sprat, kuhinje, multimedijalna oprema, pristupne rampe, ravan pod, niski pod itd. Predviđa se da će najprodavaniji model biti onaj dužine 14,35 metara s 89 sjedećih mjesta, WC-om, krevetom za vozača, aparatom za kafu i frižiderima.

Slijedom revolucionarne dizajnerske linije Horizon nudi i model Intercity, međugradski i prigradski model klase I i II s jedinstvenim konceptom u Evropi. Ovo isključivo integralno vozilo Ayats, zbog velike tehničke složenosti, koristi niskopodnu šasiju, tako da može smjestiti čak 106 sjedišta u svoju unutrašnjost na modelu od 14,35 metara, a 92 u modelu dužine 13,35 metara te 82 u svom modelu na dvije osovine dužine 11,45 metara. Osim toga, budući da klase I i II, omogućavaju prevoz i stajaćih putnika, ukupan kapacitet vozila iznosi do 140 putnika. Mehanika Intercity modela je Mercedesova uz motor snage 400 KS i 354 KS za dva modela od tri i dvije osovine. U šasiju se mogu ugraditi sigurnosni dodaci poput AEBS ili LDWS. U svojoj standardnoj verziji Intercity je opremljen Kiel Ligero sjedištima, predgrijačem i klima uređajem koji je neovisni za oba sprata kao i za vozača i suvozača.

Urađen na način da u potpunosti naslijedi svog prethodnika – model Eclipse – Horizon je u potpunosti obnovljen i redizajniran u odnosu na svog prethodnika, s agresivnijim i sportskim konceptom i važnim ažuriranjem samih dijelova karoserije pa je sada konstrukcija od nehrđajućeg čelika, stranice poliestera ojačane polipropilenom, unutrašnja i vanjska svjetla vozila su u LED rasvjeti dok su prednja svjetla u novoj FULL-LED izvedbi.

Intercity je modularno vozilo što omogućava jednostavno i brzo mijenjanje sjedišta za strukture nosača prtljaga, ovisno od potreba linije i polaska. Na taj način nudi veliku svestranost i više kombinacija za obavljanje različitih usluga. Ako vam treba dodatni prostor za prtljag, donji sprat se lako transformiše u dodatni prostor uklanjajući višak sjedišta. Ako je potrebno prevoziti mnogo ljudi sa malo ili bez kofera, onda možete koristiti puni kapacitet.

U ovom trenutku je više od 20 Horizon autobusa naručenih iz raznih zemalja kao što su Francuska, Njemačka, Irska i Španija, dok se vode još brojni pregovori oko zaključivanja ugovora. Prve isporuke počinju krajem 2019. godine. Prvo vozilo Horizon bit će isporučeno kompaniji Autocares Aizpurua u Španiji. Prvi klijenti koji će u floti imati Horizon Intercity su također iz Španije: grupa Moventis (putem kompanije Safra) i Tansunion.