Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Bosna tours se pojačala još jednim MANom!

EKSKLUZIVNO: Bosna tours se pojačala još jednim MANom!

1818
0
PODIJELI

Kompanija Bosna tours iz Travnika je nastavila dobru saradnju sa kompanijom Sejari d.o.o. iz Sarajeva koja je rezultirala nabavkom trećeg vozila u 2019. godini. Nakon Neoplan Tourlinera i MAN Lion's Coach L, stigao je nešto kraći MAN Lion's Coach C. Ovim potezom je evidentno da se kompanija fokusira na troosovinske autobuse sa boljom opremom.

Ovaj model nosi i oznako R09, te ima dužinu od 13,260 mm, što je za 540 mm kraće od standardne troosovinske verzije koja nosi oznaku i R08. Ostale dimenzije u širini i visini su iste. Tako sada vozni park Bosna tours čine po dva standardna troosovinca MAN Lion's Coach L i dva u kraćoj C izvedbi. Kako su rekli nam rekli iz kompanije, MAN je za njihov posao idealna kombinacija. Njegovi agregati osiguravaju efikasnu i ekonomičnu vožnju, a jednostavno održavanje i laka dostupnost rezervnih dijelova je svakako dodatni plus za svaku kompaniju koja posjeduje bilo koji MAN autobus. Posebno sada kada je u floti 4 MAN autobusa uz jedan Neoplan koji dijeli puno toga sa “rođacima” iz MAN-a.

Novi MANeken je imao prvu registraciju 2014. godine i ima lijepu metalik crvenu boju. Pokreće ga MAN motor, koji ispunjava Euro 5/EEV norme, snage 328 kW tj. 440 KS u kombinaciji sa automatskim ZF AS-tronic mjenjačem od 12 brzina. Dodatni ugođaj u vožnji po noći pružit će fabrički xenon farovi, a za sigurnost će se pobrinuti kamera monitorana na zadnji dio vozila.

Vozački prostor je standardan kao i kod svih MAN vozila ovog tipa gdje dominira multifunkcionalni volan sa velikim MAN logom. Od pomoći će svakako biti i brojni aktivni i pasivni sistemi pomoći u vožnji, kao i retarder, tempomat i fabrička navigacija. Za duža putovanja dobro će i poslužiti ergonomsko sjedište vozača koje je prilagodljivo po visini i širini, a prilagodljivo je i masi vozača. Vozačka posada će također na pauzama moći koristiti i spavaonu za odmor koja se nalazi iza drugih vrata. Kada smo spomenuli kameru na zadnjem dijelu vozila, red bi bio da kažemo da za veću sigurnost putnika pobrinut će se još jedna kamera – iznad drugih vrata, preko koje vozač može pratiti situaciju oko drugih vrata.

Ukupni kapacitet vozila je 54 putnika, međutim naglasak je na putničkim sjedištima koja su jedan od razloga ove akvizicije. Radi se o Kiel sjedištima u Delux izvedbi koja podrazumjeva kombinaciju duple tkanine i kožnih dijelova. Iz kompanije su poručiki da zbog prirode posla, kako za redovnu liniju tako i za turizam, gdje se putnici provode dosta vremena u vozilu, jako bitno da sjedišta budu što bolja kao i razmak između sjedišta. Naslon za glavu, bočni dijelovi naslonjača i sjedala te bočni kederi su urađeni u kožnoj varijanti, a ostali dio u tamno plavoj tkanini. Sva sjedišta su u odličnom stanju i putnici će sigurno uživati vozeći se u njima. Rekli smo da su sjedišta u Delux izvedbi što znači da sva imaju rukonaslone do hodnika, opciju bočnog pomjeranja, naslon za noge te mrežicu za lične stvari i stolić kao i MAN natpis na sredini.

Pod je urađen u imitaciji parketa, a putnici će tokom putovanja, osim udobnih sjedištam moći koristiti i prednosti koje sa sobom nose dva frižidera, toalet, kuhinja, klima uređaj sa opcijom manuelnog podešavanja iznad svakog sjedišta, sistem grijanja, rasvjete te naravno povećanog razmaka za noge zbog broja sjedišta i izvedbe vozila. Da putovanje prođe malo brže i ponudi se dodatna zabava u vožnji pobrinuće se dva mikrofona i Bosch audio-video sistem sa dva LCD monitora. Zanimljivo je da se putnicima na monitore može pustiti plan puta preko navigacije i da prate put u realnom vremenu, a dodatni dašak ekskluzivnosti u vozilu daje drugi monitor koji je montiran na sredini vozila i koji se izvlači iz krova preko elektro motorića.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Bosna tours želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!