Naslovnica Novosti Luksemburg kupuje 17 električnih Volvo autobusa

Luksemburg kupuje 17 električnih Volvo autobusa

834
0
PODIJELI

Do kraja ove godine na cestama grada Luksemburga naći će se 17 električnih autobusa. Ko je pobjedio na tenderu? Volvo Buses, koji je u gradu već aktivan uglavnom s hibridnim autobusima. Ugovor ima mogućnost povećanja broja isporučenih vozila sa 17 na 25 autobusa. Vijest je objavljena na lokalnom mediju Luxembourg Wort.

U glavnom gradu Luksemburga već ima oko 70 električnih autobusa u floti prevoznika AVL (Autobus de la ville de Luxembourg). U stvari, grad postupno pretvara vozni park u vozila bez ugljika. U članku objavljenom u Luxembourg Wortu, gradski vijećnik za mobilnost Patrick Goldschmidt ističe činjenicu da su “tražili da imamo testno vozilo za provođenje testova i samo je ovaj proizvođač među trojicom koji su se prijavili uložio ovaj napor i dao testno vozilo”. Navodno će za dolazak novih električnih autobusa biti potrebni adaptacijski radovi u garaži Bouillon i u drugim ključnim dijelovima grada.

Krajem 2019. godine u Geteborgu je Volvo Buses najavio pokretanje novog projekta koji se odnosi na kasniju upotrebu baterija iz električnih autobusa. U saradnji sa Stena Property i podružnicom kompanije Stena Recycling BatteryLoop, autobuske baterije se koriste za skladištenje energije i kao izvor energije u stambenom kompleksu Fyrklövern u Geteborgu. Projekt je korak ka kružnoj ekonomiji u elektromobilnosti stvarajući nove komercijalne mogućnosti za kompanije.

U stambenom dijelu Fyrklövern solarni paneli montirani na krovove skladište prikupljenu energiju upravo u te baterije. Energija pohranjena u njima koristiće se za javne prostore kao što su praonice i vanjska rasvjeta. Kad se sposobnost skladištenja energije baterija završi, baterije će biti poslane Stena Recycling na recikliranje, objasnili su iz Volvo Buses.