Naslovnica Novosti MAN Driving Professionals: Video edukacija za sve vozače

MAN Driving Professionals: Video edukacija za sve vozače

984
0
PODIJELI

Jednostavno objašnjenje: MAN Truck & Bus na svojim YouTube kanalima objavljuje objašnjenja u širokom rasponu tema vezanih za autobuse – od učinkovitosti do sigurnosti ili kako postupiti u slučaju nesreće. Cilj filmske serije “MAN Driving Professionals”: pružiti optimalnu podršku za autobuse i vozače te predstaviti najnovije tehničke inovacije.Kako funkcionira MAN OptiView? Koje su prednosti sistema pomoći u odnosu na “normalni” sistem ogledala? Na šta vozač mora obratiti pažnju ako dođe do nesreće te autobus ili putnici moraju biti evakuisani? Niz kratkih filmova s ​​objašnjenjima dati će odgovore na ova i mnoga druga pitanja. “Nadamo se da će filmovi pružiti prevoznicima i vozačima najbolju moguću podršku predstavljajući im važne teme na razumljiv i informativan način”, kaže Heinz Kiess, šef produkcijskog marketinga za proizvode, i dodaje: “Također nam je važno promovisati veću stručnost među vozačima. Vozači što više razumiju i koriste tehnologiju i sisteme pomoći u svojim vozilima, sigurniji su i efikasniji na putu.”

Glavne zvijezde video materijala, pored MAN i Neoplan autobusa, su voditelj iz Minhena Philipp Bächstädt i profesionalni vozač Thorsten Helbig. Između ostalih tema, posebno su obrađeni sigurnosni sistemi, sistemi pomoći vozaču i ispravno ponašanje na cesti i u hitnim slučajevima. Da bi prikazali kako stvari funkcionišu, prvo se objašnjavaju sistemi i prikazuju tehničke animacije. “Film je sjajan medij za sažete čak i veoma komplicirane informacije na koncizan način. Osam filmova sa različitim temama je već dostupno, a serija će se neprestano dopunjavati”, kaže Kiess. Na primjer, jedan od filmova nudi korisne savjete o ekonomičnoj vožnji. Ostale teme uključuju dostupnost i kontrolu klime za autobuse, kao i upravljanje u slučaju opasnosti u slučaju požara, MAN EfficientCruise® i MAN OptiView. Ovaj zadnji je prvi svjetski sistem zamjene klasičnih ogledala, koji je standardno dostupan za dugolinijske autobuse. Profesionalni vozači demonstriraju kako to funkcioniše i kako može poboljšati sigurnost na putu. Vozeći se tunelom, gledaoci otkrivaju i kvalitet slike, čak i u tami.

Prezentovana je i pomoć pri kočenju u slučaju nužde (EBA), koja upozorava vozača na prednji sudar i automatski pokreće kočenje u nuždi, čak i do zaustavljanja ako je potrebno. U filmu se Neoplan Tourliner vozi zračnom pistom prema stacionarnom automobilu brzinom do 80 km/h. Vozač Thorsten Helbig namjerno ignorira upozoravajuće signale sistema kako bi demonstrirao kako se sistem za kočenje u nuždi pokreće. Neoplan Tourliner sigurno dolazi do zaustavljanja automobila udaljenog četiri metra.

Jedan od filmova prikazuje ispravno podešavanje vozačevog sjedišta. Ovo uključuje faktore kao što su visina sjedišta, ugaoo nagiba, položaj ruku i položaj naslona i upravljača. “Ispravno podešavanje sjedišta omogućava vozaču da bude opušten i izbjegne umor tokom vožnje, što ga čini sigurnijim”, objasnio je u filmu profesionalni vozač Thorsten Helbig.

Filmovi MAN Driving Professionals objavljeni su na YouTube kanalu MAN Truck & Bus na: https://go.man/wjCL4VlT