Naslovnica Novosti Trollino 24 MetroStyle dobitnik prestižne nagrade za dizajn

Trollino 24 MetroStyle dobitnik prestižne nagrade za dizajn

1017
0
PODIJELI

Dvozglobni trolejbus Solaris Trollino 24 dobio je prestižnu nagradu za vrhunski dizajn dodijeljenu tokom događaja Arena Design 2020 koji se održao u poljskom Poznanju. Izdvojeno svojim inovativnim, jedinstvenim dizajnom, vozilo je bilo izloženo u prostorijama izložbenog centra u Poznanju.

Vodeći svjetski vizionari u dizajnu stigli su u Poznanj zbog međunarodnog sajma Arena Design, a događaj također pruža priliku za predstavljanje proizvoda najvišeg kvaliteta dizajna. 12. izdanje manifestacije trajalo je od 25. do 28. februara i održano je u MTP Poznań Expo. Prvog dana sajma, Solaris je pokazao svoje najduže vozilo – dvozglobni Trollino 24 MetroStyle, ono isto koje je dobilo priznanje i na izložbi Top Design. Nagrada Top Design je prestižni zaštitni znak izvrsnog dizajnerskog kvaliteta, a dodeljuje ga žiri nezavisnih stručnjaka za dizajn.

Predstavljen prvi put na Busworldu 2019, Trollino 24 je najduže vozilo koje poljski proizvođač nudi u ponudi. U svojoj prepoznatljivoj verziji MetroStyle trolejbus je odgovor na najnovija kretanja u industriji javnog prevoza. Pogon trolejbusa sastoji se od dva vučna motora snage 160 kW. Paket Solaris High Power baterija puni se tokom vožnje prikupljajući struju iz nadzemne linije. Zahvaljujući baterijama, Trollino se može kretati i bez vanjskog napajanja. Inovativni model sadržavat će i mnoštvo pogodnosti za putnike i vozača, poput USB priključaka za punjenje, kamere umjesto uobičajenih retrovizora i električnog servo upravljača (EPS). Preko 200 ljudi može putovati u vozilu istovremeno, što ga čini idealnim rješenjem za metropole s jako opterećenim linijama u smislu broja putnika. U panel diskusijama Jens Timmich, glavni dizajner autobusa Solaris, govorio je o dinamičkoj promjeni koja se događa u javnom prevozu i kako Solaris razumije prelaz i koristi ga u kreiranju svojih proizvoda.

Dizajn proizvoda Solaris nagrađivan je u više navrata tokom historije kompanije, uključujući nagrade žirija Top Design koji je između ostalih dobio Solaris Urbino 12 LE lite i Solaris Tramino tramvaj, kao i četvrta generacije Urbino autobusa – koji je, pored ostalih, osvojio i prestižnu nagradu IF Design.