Naslovnica Novosti Isporučeni prvi zglobni autobusi s pogonom na vodik u SAD

Isporučeni prvi zglobni autobusi s pogonom na vodik u SAD

953
0
PODIJELI

Prvi zglobni autobusi u SAD-u koji kao pogon koriste vodik isporučeni su kompaniji Champaign-Urbana Mass Transit District ili skraćeno MTD. New Flyer je isporučio dva autobusa spomenutoj kompaniji, a radi se o zglobnom modelu Xcelsior CHARGE H2. Vozila su napajana preko Ballard Power Systems modula za gorivne ćelije. Autobusi će biti u funkciji u Ilinoisu, a MTD je kompanija čija je flota 85% na hibridni pogon.MTD je prvi u SAD koji je naručio zglobne autobuse sa vodikovim gorivnim ćelijama. Kupovina, koju je podržao Centar za transport i okoliš (CTE), i dalje podržava strateški plan MTD-a iz 2014. godine koji za cilj ima osiguravanje visokokvalitetnih tradicionalnih i inovativnih prevoznih usluga koje su sigurne, pouzdane, ekološki odgovorne i posebno prilagođene korisnicima. Od 1993. godine New Flyer je isporučio 175 autobusa MTD-u, a danas je njegova flota 85% hibridna. Ovaj prevoznik obavlja javni prevoz u regionima Champaign, Urbana i Savoy u državi Ilinois, a godišnje se osigura gotovo 12 miliona vožnji.

New Flyer Xcelsior CHARGE H2 proizvodi se u dužinama od 12 i 18 metara. Izgrađen na platformi Xcelsior, on koristi isti električni pogonski sistem kao i Xcelsior CHARGE električni autobus, koji sadrži Siemens i ZF komponente (Siemens ELFA2 ili ZF AxTrax). Na zglobnom New Flyer Xcelsior CHARGE H2 pohranjeno je 1100 kWh energije.

Autobus Xcelsior CHARGE H2 je električno vozilo koje koristi komprimovani vodik kao izvor energije. Električna tehnologija gorivnih ćelija dopunjava pogonsko-električni pogon sa sposobnošću da pruža prošireni raspon operacija sa potpuno nultom emisijom. “New Flyer čestita MTD-u na ovom ostvarenom događaju i pomoći u prihvatanju vozila nulte emisije širom zemlje”, rekao je Chris Stoddart, predsjednik New Flyer, i nastavio: “Od 1993. godine blisko sarađujemo sa MTD-om na transformaciji mobilnosti u regionima Champaign, Urbana i Savoy inovativnim, potpuno pristupačnim i održivijim prevozom. Danas slavimo još jedno dostignuće u dugogodišnjem partnerstvu tako što započinjemo budućnost nulte emisije pogonjene električnim pogonom gorivnih ćelija.”

“Ponosni smo što se možemo osloniti na New Flyer kroz kontinuirani razvoj flote MTD. Godinama se oslanjamo na autobuse New Flyer za siguran, pouzdan i efikasan prevoz, a naša budućnost sa Xcelsior autobusima sa nultom emisijom donijet će čistiji zrak, miran i tih prevoz te zdravije okruženje našoj zajednici. Zajedno, mi zaista vodimo put ka većoj mobilnosti”, izjavio je Karl Gnadt, generalni direktor MTD.