Naslovnica Novosti Jaworzno kupuje još električnih Solaris autobusa

Jaworzno kupuje još električnih Solaris autobusa

967
0
PODIJELI

Javno prevozno poduzeće Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej u Jaworznu kupuje još 20 električnih autobusa. Vozila će proizvesti domaći proizvođač Solaris. Ugovorom je predviđena isporuka 15 vozila Urbino 12 Electric i pet vozila Urbino 8,9 LE Electric. Nakon što se posao završi, 80% flote prevoznika iz Jaworzna bit će sačinjeno od električnih Solarisovih autobusa.

Za prevoz u Jaworznu može postojati samo jedna budućnost: električna vozila. Ovaj grad je bio prvi grad u Poljskoj gdje se na cestama pojavio električni autobus i to 2015. godine. Danas se 23 električna autobusa obojena u nebesko plavo operatera PKM Jaworzno kreću po gradu. Svi sa logom jazavčara. Veliki parametri performansi e-autobusa i njihova kvaliteta uvjerili su prevoznika da krene ovim putem i da su električna vozila budućnost javnog prievoza.

PKM Jaworzno je odlučio kupiti pet električnih Urbino 8,9 LE i 15 Urbino 12 Electric autobusa. Oba su modela dobro poznata stanovnicima Jaworzna. Prema ugovoru, niskopodna 9-metarska vozila Solaris bit će isporučena prevozniku do kraja ove godine, dok će im se 12-metarski Urbino Electric autobusi pridružiti u prvoj polovici 2021. godine.

Sva vozila koja su naručena biće opremljena Solaris sa 160 kWh Solaris High Energy baterijama. Prevoznik PKM Jaworzno će svoje autobuse puniti pomoću pantografskih punjača do 190 kW i putem utičnih konektora. I u 9-metarskoj i u 12-metarskoj verziji srce vozila bit će centralni elektromotor snage 160 kW.

Izuzetno tihi e-autobusi bez emisija bit će opremljeni modernim rješenjima koja poboljšavaju udobnost putovanja putnika poput USB priključaka za punjenje i Wi-Fi pristupa internetu. Sigurnost će biti osigurana CCTV kamerama postavljenim u putničkom prostoru i u vozačkoj kabini, kao i uređajima koji prate ulicu tokom manevrisanja unazad i pantograf kada se pune baterije. Udobna i klimatizirana unutrašnjost autobusa moći će smjestiti 55 putnika u slučaju električni Urbino 8,9 LE i 75 osoba kada je u pitanju Urbino 12 Electric.

Grad Jaworzno dosljedno slijedi svoju strategiju za postupni prelazak na električnu flotu i jedan je od lidera u provedbi e-mobilnosti na području cijele Evrope. Prevoznik ulaže ne samo u vozila bez emisija, već i u infrastrukturu za punjenje. „Centar e-mobilnosti“ u Jaworznu jedan je od najnaprednijih autobuskih depoa u Evropi. Stanice za punjenje u pogonu omogućavaju istovremeno punjenje osam autobusa. Prevoznik namjerava kupiti još pet stanica za punjenje preko pantografa i deset priključnih stanica za punjenje preko utikača.