Naslovnica Novosti MAN predstavio Lion's City 18 E i TGE Coach

MAN predstavio Lion's City 18 E i TGE Coach

1376
0
PODIJELI

Budući je IAA sajam u Hanoveru otkazan, MAN je svoje novitete predstavio putem online konferencije. Noviteti iz kamionskog programa su već predstavljeni, a dvije najveće novosti iz autobuskog segmenta su zglobni električni Lion's City 18 E te minibus TGE Coach.

Nakon nekoliko fotografija prije nekoliko mjeseci, javnosti je prvi put prikazan 18-metarski zglobni električni autobus MAN Lion’s City 18 E čija serijska proizvodnja počinje sljedeće godine. Za pogon se koriste dva elektromotora ukupne snage od 320 (stalna snaga) do 480 kW (vršna snaga). Po jedan motor je ugrađen na drugu i treću osovinu, a rad motora se elektronski sinkronizira čime se, između ostaloga, sprječava i “prelamanje” autobusa na zglobu ako bi treća osovina u nekim situacijama dobivala previše snage. Slično kao i kod solo busa, i zglobni s električnim pogonom ima više mjesta za putnike u odnosu na dizelski budući su motori na osovinama tako da ne smanjuju putnički prostor. Kapacitet autobusa je do 120 putnika. Autobus ima NMC baterije ukupnog kapaciteta 640 kWh što je dovoljno za 270 km, a uz pomoć brzog punjača snage 150 kW moguće ih napuniti za nešto više od četiri sata. Dva ovakva autobusa su već predata kompanijama Kölner Verkehrs-Betriebe AG i Transports Metropolitans de Barcelona kako bi se što detaljnije testirala u realnim uslovima eksploatacije.

MAN je proširio ponudu dostavnog modela TGE i s izvedbom s pogonom na sve točkove ukupne mase 5,5 tona, ali je najveća novost ipak luksuzni minibus TGE Coach. Može primiti do 16 putnika, a moguće ga je koristiti za shuttle prevoze ili kraće turističke vožnje. Ukupna dužina je 7,4 metra, a visina 2,62 metra dok je kapacitet prtljažnog prostora 1700 litara. Pokreće ga 2.0 TDI biturbo snage 177 KS i okretnog momenta od 410 Nm. Serijski se nudi s ručnim mjenjačem sa šest brzina dok se opcijski nudi i 8-brzinski automatik baš kao i zračni ovjes. Opremljen je USB punjačima, internetom kao i Climatronic krovnim klima uređajem snage 13 kW. Naravno, tu su i svi uobičajeni MAN sistemi aktivne i pasivne pomoći. Po najavama, ovaj model će za sada ekskluzivno nadograđivati litvanski Altas Auto.

izvor: kamion-bus.hr