Naslovnica Novosti Labinski Novatec kreće s razvojem inovativnog električnog minibusa

Labinski Novatec kreće s razvojem inovativnog električnog minibusa

568
0
PODIJELI

Labinski Novatec, kompanija s četvrt stoljeća iskustva u automatizaciji i kontroli procesa, najavljuje diversificiranje poslovanja snažnim iskorakom u e-mobilnost. U saradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba već tri godine razvija elektrificirano multifunkcionalno niskopodno vozilo što je prošle sedmice rezultiralo potpisivanjem višemilionskog ugovora o korištenju sredstava evropskih fondova u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Riječ je o projektu izrade prototipa u dvije varijante – minibusa s 20 sjedišta i dostavnog vozila istih gabarita, ali i stvaranja vlastitog odjela za istraživanje i razvoj koji će nastaviti razvijati vozila i komponente u sektoru e-mobilnosti.

Ugovor o dodjeli sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, kojim će se razvijati MUNIVO – inovativno Multifunkcionalno niskopodno električno vozilo, potpisali su resorni ministar Tomislav Ćorić i direktor kompanije Novatec d.o.o. Vladimir Peršić.

Vrijednost projekta za razvoj minibusa koji će služiti za javni prevoz putnika i dostavu roba, nešto je viša od 3,7 miliona eura. “Novatec kao nositelj i partneri Fakultet strojarstva i brodogradnje te Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u sklopu projekta  izradit će dva prototipa vozila koja će ublažiti svakodnevne probleme putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju”, istakao je Peršić.

U Hrvatskoj nažalost, proizvodnja autobusa više ne postoji, ali zato znanja o njihovom projektiranju i izradi dijelova, ne nedostaje. Stoga je Novatec prepoznao tržišnu nišu, odnosno prostor za proširenje djelatnosti i povezao se s Katedrom za motore i vozila Fakulteta strojarstva i brodogradnje čiji su profesori i ranije izrađivali studije za autobuse i minibuse, za kompanije poput Tvornice autobusa Zagreb i Eurobusa.

Novatec i partneri posjeduju znanje i iskustvo, a vizija im je jasna – promijeniti industriju mobilnosti, u Hrvatskoj i šire. Koncept vozila MUNIVO osmišljen je na Katedri za motore i vozila Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Riječ je o vozilu M2 kategorije, koje se pokreće elektromotorom napajanim iz baterija te pogonom na zadnje ili sve točkove. Za proizvodnju minibusa zainteresirano je nekoliko internacionalnih investitora, između ostalog i partneri iz Južnoafričke Republike. U Novatecu vjeruju da će se veliki  dio proizvodnje odvijati u vlastitim pogonima u Hrvatskoj, a stvorit će i vlastiti odjel za istraživanje i razvoj. Upravo zbog ovog projekta u Novatecu namjeravaju zaposliti 15 inženjera.

Kompanija Novatec d.o.o. ima više od 25 godina iskustva u automatizaciji i kontroli procesa u sektorima poput rudarstva i metalurgije, obnovljivih izvora energije, zgradarstva te brodogradnji. Od 2011. godine kompanija ima kancelariju u Južnoafričkoj Republici gdje je stekla reputaciju isporučitelja sofisticiranih tehnoloških rješenja sistema automatizacije u tzv. sektoru mining and metals. A osim minibusa za kojeg je prošle sedmice potpisan ugovor, u Novatecu se namjeravaju okrenuti i e-mobilnosti u nautici, zaključuje Peršić.

Podršku projektu dala je i HGK – Županijska komora Pula, a predsjednica Komore Jasna Jaklin Majetić, ističe kako je u razvijanju projekta bio presudan vizionarski pristup lidera Vladimira Peršića koji dugoročno razvija visoki inovacijski kapacitet vlastitog tima inženjera, radeći na svjetskom tržištu i prepoznajući specifične potrebe određenih tržišta.

izvor:5portal.hr