Naslovnica Novosti Zglobni Volvo 7900 Electric: Evo kako se proizvodi

Zglobni Volvo 7900 Electric: Evo kako se proizvodi

860
0
PODIJELI

Zglobni Volvo 7900 Electric jedan je od najnovijih doprinosa kompanije Volvo Buses prelazu na održivi javni prevoz. Na videu koji se nalazi ispod, kao i kroz tekst – objasnićemo kako se pravi ovaj vrhunski autobus.

Od svog predstavljanja tokom 2019. godine, zglobni Volvo 7900 Electric prodan je u nekoliko gradova u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Njemačkoj i Poljskoj. “Za ovaj autobus dobili smo samo pohvale. Ovi autobusi savršeno se nadopunjavaju između kapaciteta, dometa vožnje i cijene, što ga čini odličnim za ovaj segment kupaca: srednji do veliki gradovi kojima trebaju održivi i pouzdani autobusi velikog kapaciteta. Autobusi nude fleksibilna rješenja za punjenje i mogu se lako integrirati u bilo koji transportni sistem koji koristi industrijsko sučelje CCS i OppCharge”, kazao je Ulf Magnusson iz kompanije Volvo Buses.

Volvo Buses je pionir u području elektromobilnosti i lansirao je prve hibridne autobuse davne 2008. godine. Danas Volvo Buses nudi cjelovita elektrificirana sistemska rješenja i usko sarađuje s gradovima i prevoznicima širom Evrope. “Uz naša rješenja, gradovi mogu svojim stanovnicima ponuditi način prevoza koji je ekološki prihvatljiv, tih, siguran i koji cijene i vozači i putnici”, završio je Magnusson.

Kako bi olakšao prelaz na održivi javni prevoz, Volvo Buses ne nude samo vozila i infrastrukturu za punjenje, već i savjetovanje i usluge za planiranje linija, uključujući upravljanje zonama, servisiranje vozila i financiranje, u različitim oblicima cjelovitih rješenja po sistemu ključ u ruke. Volvo Buses također kontinuirano razvija napredna rješenja za povezivanje koja pomažu u poboljšanju ponašanja i radnog vremena vozača te u povećanju sigurnosti.

Volvo Buses nudi široku paletu električnih autobusa, a svi su proizvedeni u proizvodnom pogonu Volvo Buses u Wroclawu u Poljskoj. Ovaj moderni objekat igrao je važnu ulogu u putovanju elektromobilnošću kompanije Volvo Buses. Posljednjih godina uložena su važna ulaganja kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za novom tehnologijom i aplikacijama. “Imamo visok nivo kompetencije u proizvodnji, inženjerstvu i razvoju proizvoda, a svoje smo proizvodne mogućnosti mogli prilagoditi brzim tempom potrebama tržišta”, izjavio je Petteri Vuori, potpredsjednica pogona za proizvodnju Volvo Buses u Wroclawu.

Do sada najveća pojedinačna isporuka električnih autobusa – 145 zglobnih Volvo 7900 Electric za Geteborg u Švedskoj – imala je velik utjecaj na autobuse Volvo u Poljskoj. “Zahvaljujući modulaciji i dobrim međusobno funkcionalnim pripremama, u kratkom smo roku utrostručili proizvodni kapacitet zglobnih autobusa”, kazala je Vuori. Tokom tri sedmice koje su potrebne za proizvodnju zglobnog Volva 7900 Electric, autobus prolazi 21 radnu stanicu na glavnoj liniji i ruke mnogih više kvalificiranih radnika. Dugogodišnje iskustvo Volvo Buses s elektrificiranim autobusima i pristup resursima i istraživanjima te razvoju kompanije Volvo Group osiguravaju spremnost za daljnji razvoj elektrifikacije javnog prevoza. Iz Volva poručuju da u budućnosti očekuju porast količine električnih autobusa te da će nove aplikacije i novi zahtjevi s tržišta i kupaca stvorit pozitivne izazove za njihov tim, a da će ih oni dočekati spremni.

Volvo Buses u Poljskoj
– Pogon za proizvodnju autobusa Volvo u Wroclawu otvoren je 1996. godine i postao je industrijsko središte za evropske autobuske operacije.
– Proizvodna površina je 60.000 m2, a fabrika proizvodi kompletne gradske autobuse, međugradske autobuse i viskopodne autobuse.
– Wroclaw je danas također važno središte za ostale operacije Volvo Grupe.
– Volvo Polska sastoji se od nekoliko različitih poslovnih jedinica i funkcija; Volvo Buses, Volvo Trucks, Volvo građevinska oprema, financijska kontrola i računovodstvo, Group IT, korporativni HR i nekretnine s gotovo 4.000 zaposlenih.
– Industrijski centar Volvo Buses u Wroclawu najveći je pogon u Volvo Polska s 1.750 zaposlenih i proizvodnim kapacitetom od preko 1.500 jedinica godišnje.