Naslovnica Novosti Dva partnera, jedna premijera: 100 MAN gradskih autobusa za Maroko

Dva partnera, jedna premijera: 100 MAN gradskih autobusa za Maroko

746
0
PODIJELI

Maroko, zemlja Hiljadu i jedne noći, oduševljava posjetitelje svojim impresivnim džamijama, zelenim oazama i egzotičnim aromama, a ubuduće će zemlja na taj popis moći dodati moderne gradske autobuse MAN Truck & Bus. Od sljedeće će godine ukupno 100 vozila na siguran, pouzdan i luksuzan način vozit će domaće stanovnike i posjetitelje u Kenitru i okolnoj regiji.

“Naš tim na terenu proveo je proteklih nekoliko sedmica usko sarađujući sa stručnjacima iz naše partnerske kompanija Sefamar kako bi osigurali ovu narudžbu. Oduševljeni smo ovom pričom o uspjehu i vjerom koju nam je ukazao operater Foughal Bus”, kazao je Rudi Kuchta, voditelj poslovne jedinice Bus u MAN Truck & Busu. Narudžba uključuje 89 niskopodnih šasija autobusa RC3 i 11 zglobnih autobusa Lion's City s niskopodnom stepenišnom jedinicom i dužinom od 18 metara. Šasije i kompletni autobusi isporučit će se tokom 2021. godine.

Gradski autobusi dugi 18 metara MAN Lion's City u novoj generaciji opremljeni su automatskim mjenjačem i najsavremenijim D15 motorom od 330 KS (243 kW). Sadrže i niz inovativnih sigurnosnih sistema. Veliki prostor, udobna sjedišta i učinkoviti klima uređaji čine luksuzno iskustvo. Autobusi se proizvode u proizvodnom pogonu Starachowice u Poljskoj, MAN-ovom centru za proizvodnju niskopodnih gradskih autobusa i šasija autobusa. “Ova nam narudžba puno znači iz dva razloga: Prvo, to je prekrasna prilika da dokažemo da je naša nova generacija gradskih autobusa MAN, opremljena najmodernijom tehnologijom, savršeno pogodna za sva tržišta – čak i izvan Evrope”, otkriva Kuchta, prije nego što je dodao: “Drugo, ovih 11 autobusa Lion's City bit će prva cjelovita zglobna i niskopodna vozila marke MAN koja će biti isporučena u Maroko.”

Naručene niskopodne RC3 šasije, njih 89, duge su 12 metara i one su također predviđene za Kenitru. Pokreću ih motori D08 s 290 KS (213 kW). Opremljeni su i vrhunskim automatskim mjenjačima koji obećavaju glatku vožnju. Lokalni proizvođač Irizar Maroc bit će odgovoran za nadgradnju. Uz progresivnu tehnologiju i kvalitetu koji izdvajaju MAN-ove autobuse, izvanredne performanse Sefamara u pogledu usluge i post-prodaje također su bile odlučujući faktor u dodjeli ugovora. Za cijelu flotu dogovoren je petogodišnji ugovor o održavanju. “Cilj je podržati Foughal Bus u njegovim tekućim operacijama na najbolji mogući način”, završio je Kuchta. Kenitra se nalazi oko 50 km sjeverno od Rabata i s više od 400.000 stanovnika jedan je od najvažnijih gradova u Maroku. Najpoznatiji je kao poljoprivredna prestolnica Maroka.