Naslovnica Novosti 10 Hess trolejbusa počelo sa radom u Fribourgu

10 Hess trolejbusa počelo sa radom u Fribourgu

614
0
PODIJELI

Početkom decembra prošle godine švicarska kompanija Transports Publics Fribourgeois (TPF) pustila je u rad seriju od 10 trolejbusa na baterije, Hess lighTram 19 DC. Ta će vozila zamijeniti stare dvo-buse na liniji 1 u Fribourgu.

Jedan od deset zglobnih trolejbusa na baterije, naručenih 2019. godine, predstavljen je u TPF-ovom centru za održavanje i rad u Givisiezu (FR). Vozilo ima bateriju kapaciteta 66 kWh i koja je postavljena na krov, što će mu dati pristojnu autonomiju vožnje na liniji 1 u Fribourgu, glavnom gradu švicarskog kantona Fribourg na zapadu Švicarske. Ono što je veoma zanimljivo je činjenica da će trolejbus biti u kontaktu s mrežom za napajanje samo na 28% linije. Razdaljinu od preostalih 7,5 kilometara preći će uz pomoć baterije, koja će se izmjeniti rad vozila s vana, jer će vozilo raditi u tišini koju mu omogućava električna energija.

Trolejbusi na baterije pune se preko postojećih nadzemnih vodova i imaju bateriju dovoljnog kapaciteta da pokriju kratka područja bez nadzemnih vodova. To znači da mogu služiti i na neelektrificiranim dijelovima linije. Uvođenje ovih novih vozila bez motora s unutrašnjim izgaranjem može smanjiti buku i zagađenje okoliša. Stoga nude znatnu dobit u udobnosti kako za stanovnike dotičnih područja, tako i za putnike. Vozila rade na električnu energiju iz zelenih izvora umjesto na dizel. Zahvaljujući bateriji i električnom pogonu, Fribourg može izbjeći emisiju od 800 tona CO2 godišnje, naglasili su iz kompanije Hess.