Naslovnica Novosti Pariz naručio više od 100 električnih autobusa Bluebus

Pariz naručio više od 100 električnih autobusa Bluebus

628
0
PODIJELI

Francuski Bluebus je obajavio informaciju da je iz Pariza primio dvije nove narudžbe za 44 odnosno 65 električnih autobusa dužine 12 metara. Dvije su narudžbe povezane s velikim tenderom koji je raspisao RATP, a financirao ga je Île-de-France Mobilités za do 800 e-autobusa (odabrana su tri proizvođača).

Bluebus je dio grupe Bollorè, a njegov portfolio uključuje i e-bus od 6 metara. Ove dvije nove narudžbe, koje čine 109 autobusa, trebaju se pridružiti prvih 50 Bluebusa kupljenih 2019. godine i predviđenih za isporuku u 1. kvartalu 2021. godine. Od potpisivanja ovog masovnog tendera, RATP je naručio ukupno 159 Bluebus vozila. Svaki Bluebus od 12 metara opremljen je sa šest “solid-state” LMP (Lithium Metal Polymer) baterija, tehnologijom koja kombinira visoku energetsku gustoću i optimalnu sigurnost, pružajući do 320 kilometara vožnje prema navodima proizvođača. Ovu tehnologiju razvio je Blue Solutions u okviru grupe Bollorè, a Daimler je prihvatio i na svom eCitaru. Te se baterije u potpunosti proizvode u pogonima Bolloréa koji se nalaze u Bretanji.

Bluebusov potpuno električni autobus dobija oznaku proizvoda garantovanog francuskog podrijetla (Origine France Garantie) i može prevesti do 109 putnika prema odabranim postavkama. Bluebus je pobijedio na prva dva eksperimentalna tendera s 12-metarskim e-busom koje je RATP pokrenuo 2014. i 2017. godine (s 89 autobusa), a zatim je odabran i 2019. godine kako bi udovoljio potrebama već spomenutog velikog tendera. Ovaj dvogodišnji ugovor najveći je evropski tender za isporuku standardnih električnih autobusa dodijeljen 2019. godine. Od isporuke 2016. godine, 12-metarski Bluebus predstavljen je na mnogim autobuskim linijama mreže Île-de-France Mobilités, kojim upravlja RATP.

“Ove nove narudžbe potvrđuju da RATP i Île-de France Mobilités vjeruju Bluebusu, ali također izražavaju svoju volju da budu svjetska referenca u cestovnom gradskom javnom prevozu s veoma niskim udjelom ugljika. Razvoj ekološki prihvatljivih rješenja dovest će nas do zajedničkog uspjeha u suočavanju s klimatskim promjenama i predstavićemo se kao ključni igrači u energetskoj tranziciji.” – izjavio je Jean-Luc Monfort, predsjednik Bluebusa.