Naslovnica Novosti BYD isporučio 246 električnih autobusa Keolisu u Holandiju

BYD isporučio 246 električnih autobusa Keolisu u Holandiju

659
0
PODIJELI

BYD, vodeći svjetski proizvođač električnih autobusa, započeo je isporuku najveće ikad pojedinačne narudžbe za električne autobuse u Evropi kompaniji Keolis Nederland BV, holandskoj podružnici globalne kompanije u javnom prevozu Keolis. Početnih 246 BYD niskopodnih eBusa, koji su dio ukupne narudžbe za 259 vozila – isporučena su Keolisu u Holandiju i krenula su sa radom sredinom decembra prošle godine na linijama u Zwolleu, Apeldoornu, Edeu, Dedemsvaartu, Vaassenu, Harderwijku i Deventeru, sve u regiji IJssel-Vecht. Preostala vozila predviđena su za isporuku i početak rada u proljeće 2021. godine.

Nova flota BYD čistih električnih vozila eBus s nultom emisijom pružit će ogroman doprinos smanjenju emisija stakleničkih plinova. Keolis je izračunao godišnje smanjenje CO2 za više od 15.755 tona. Uprkos ograničenjima koja je donijela pandemija koronavirusa, flota BYD eBusa isporučena je na vrijeme i prema rasporedima proizvodnje prije pandemije. Izuzetno učinkovit proizvodni postupak eBusa postignut je integriranim pristupom u cijelom lancu opskrbe BYD-a i raznim proizvodnim pogonima, uključujući pogon za proizvodnju BYD eBus-a u Mađarskoj.

Flota Keolis sadrži BYD-ove 12-metarske i 13-metrske modele eBus. 13-metarski model koristi se novom nadograđenom tehnologijom baterija napravljenim u BYD-u koja pruža prošireni domet. Većinu narudžbe Keolisa – 206 vozila – čini BYD-ov najprodavaniji 12-metarski model. Svi modeli od 12 i 13 metara imaju DC Combo 2 priključak za punjenje kao i mogućnost punjenja preko pantografa.

Sva su vozila opremljena ambijentalnom rasvjetom, USB priključcima za elektronske uređaje i zvučno izoliranim podnim poklopcem. Uz to, 13-metarski modeli imaju sjedala s MMC-om (Multimedia Control) koja pruža neusporedivu udobnost za putnike, uključujući svjetlo za čitanje, držač za telefon i sklopivi stolić. Sigurnost i udobnost vozača također se pojačavaju kamerama koje pružaju vozaču pogled na autobus od 360° plus vozačko sjedište ima opciju memorisanja položaja za više vozača i omogućuje brzo i jednostavno automatsko podešavanje.

Marc Renouprez, privremeni izvršni direktor tvrtke Keolis Nederland, oduševljen je što je predstavio najveću flotu električnih autobusa u Evropi: “Uz podršku BYD-a Keolis pomaže vlastima u provincijama Gelderland i Overijssel u njihovoj zelenoj tranziciji. Razmještanjem ove e-flote, činimo regiju IJssel-Vecht zdravijim mjestom za život i rad. Zato je ovo važna prekretnica za Keolis, ali i za naše putnike, PTA partnere i regiju. BYD smo odabrali zahvaljujući izvrsnom prethodnom iskustvu proizvoda eBus u našim trenutnim regijama, pokrajini Utrecht i gradu Almere. Vozila nailaze na puno odobrenje naših putnika i našeg osoblja – i to je veoma važno. Imamo puno povjerenje u BYD-ovu stručnost kao proizvođača u razvoju i održavanju BEV tehnologije, a također smo bili uvjereni da će BYD osigurati da se isporuka voznog parka izvrši na vrijeme.”

“Ovo je ponosan dan i za BYD i za Keolis.” – rekao je generalni direktor BYD Europe, Isbrand Ho, te nastavio: “Osmislili smo cjelovito saobraćajno rješenje s tehnologijom New Energy u centru. Ova flota predstavlja korak naprijed i promjenu za javni prevoz u Holandiji; početak velikog doprinosa smanjenju emisije ugljika u zemlji. Budućnost javnog prevoza danas je napravila značajan iskorak.”