Naslovnica Novosti Novi MAN autobusi za Libertas iz Dubrovnika

Novi MAN autobusi za Libertas iz Dubrovnika

1426
0
PODIJELI

U Dubrovnik su stigla tri autobusa koja su nabavljena novcem EU fondova. Tri novopridošla autobusa je obišao gradonačelnik Mato Franković sa saradnicima. Ukupna investicija podrazumjeva 11 autobusa. Ostali će pristići u sljedećih sedam dana. Iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava iz fondova EU iznosi 2,4 miliona eura.

Riječ je o MAN autobusima, model Lion's City dužine 12 metara, tehnički i ekološki naprednijima s obzirom da se radi o generaciji 2021. godine. “Ne stajemo ovdje. U iduće dvije sedmice idemo u novi ugovor za još 23 autobusa. Ukupno će tu biti 34 nova autobusa. Ne stajemo niti na tome. Ići ćemo i u nabavku električnih autobusa. Cilj svega je pomladiti flotu, a trošak koji pokriva Evropska unija usmjeriti u besplatan prevoz svih sugrađana.” – rekao je Franković.

Direktor Libertasa Ante Vojvodić dodao je kako će autobusi početi voziti do kraja maja, iskazavši zadovoljstvo da se dobiva moderniji vozni park. S Frankovićem i Vojvodićem, novi vozni park obišla je i pročelnica Upravnog odjel za evropske fondove, regionalnu i međunarodnu saradnju pročelnica Zrinka Raguž.

Investicija nabavke 11 autobusa finansira se iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, u sklopu ograničenog postupaka dodjele bespovratnih sredstava, a nastavno na Poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prevoza koje je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ciljem poticanja razvoja i unapređenje prometnih sistema prihvatljivih za okolinu (niska razina buke i niska emisija CO2) kao i povećanje broja putnika u javnom prevozu.

dubrovackidnevnik.net.hr