Naslovnica Ekskluzivno Setra 516 HD prinova u floti Europabus iz Cazina!

Setra 516 HD prinova u floti Europabus iz Cazina!

1741
0
PODIJELI

Kompanija Europabus iz Cazina kraj godine je dočekala u velikom stilu, pošto je u flotu stigla i Setra 516 HD. Ovo je druga Setra u floti, prva serije 500. Nakon kupovine više Mercedes Sprintera te jednog Mercedes Tourisma, očigledno je da je nakon faze Scania, u ovoj firmi nastupila faza kada vozila iz EvoBus grupacije preovladavaju.

No, da se mi vratimo na samu prinovu. Radi se o autobusu proizvedenom 2015. godine iz Comfort Class segmenta i koji ima dužinu nešto veću od 13 metara. Opremljena je Mercedesovim OM 470 motorom snage 315 kW odnosno 428 KS. Zahvaljujući Mercedesovom GO 210-6 ručnom mjenjaču sa šest brzina, vožnja je izuzetno ugodna za putnike, a ekonomična za vlasnika. EvoBus vozila su odavno sinonim za mnogo toga i pravi su predvodnik u industriji, posebno kada se govori o sigurnosnim sistemima. Tako je ovo vozilo opremljeno sa ESP, EBS, ABS, ASR, Brake Assist (BAS), Continuous Braking Limiter (DBL) sistemima i naravno integrisanim retarderom. Dodatnu sigurnost pružaju sistemi poput Front Collision Guard (FCG), Active Brake Assist 4 (ABA 4) i Lane Assist (SPA). Vozač tako ima odlične uslove za rad uz također odlično složen radni prostor kojim dominira multifunkcionalni volan.

Kao što se vidi, vozilo je u bijeloj boji te ima dva rezervoara za gorivo, xenon svjetla i spavaću kabinu za odmor vozača. Vozilo je prethodno imalo samo jednog vlasnika – Scharnagel reisen, a kupljeno je direktno od Bus Store u Ulmu. Osim ovih informacija, naš domaćin, Anel Dautović, jedan od sinova osnivača kompanije Europabus, nam je još spomenuo: “Autobus je kupljen direktno u Setrinoj mreži što znači da je u fantastičnom vizuelno-tehničkom stanju i bez ikakvih ulaganja. Ovom prilikom bih da se zahvalim i gospodinu Senadu Mušiću, koji je zadužen za prodaju autobusa za zemlje sa Balkana. Saradnja sa njim je bila fantastična i maksimalno nam je izišao u susret i svakako bi ga preporučili za svaki vid saradnje.”

Iako ovaj model može imati do 55 putničkih sjedišta, u ovom slučaju je kapacitet nešto manji kako bi se putnicima pružila što veća komocija. Tako ova “Kraljica”, osim vozača i suvozača može primiti 51 putnika. Toalet, frižider, Blaupunkt audio/video sistem, USB priključci, Wi-Fi internet, sistemi klimatizacije i grijanja su samo neke od pogodnosti koje će putnicima biti na raspolaganju tokom putovanja.

Autobus je registrovan na hrvatsku kćerka-firmu, a o ostalim planovima za iduću godinu gospodin Dautović nam je rekao: “Setra je u trenutku preuzimanja imala samo 231.000 km i stvarno je top i bez greške. Setra je bila naša želja dugo i sad smo došli u tu situaciju da si je možemo priuštiti, zahvaljujući uspjehu koje naša postigla. Prezadovoljni smo sa brojem putnika čak i u ovim uslovima te očekujemo da će ovo sve brzo proći, a pošto našim putnicima želimo najbolje Setra je odličan izbor. Setra je registrovana na hrvatske tablice, jer imamo linije prema Evropskoj uniji i dosta nam je tako lakše za dozvole te se prilagođavamo se situaciji i potrebama. Od noviteta su tu linije koje smo produžili od Frankfurta do Hamburga, a počinjemo voziti Innsbruck, Bregenz i Graz. Osim ove, stiže i još jedna Setra i još minibusa, ali to je tema za iduću godinu”, završio je Dautović, naglašavajući da se radi i na boljem povezivanju unutar BiH i da su ove godine napravili dosta toga pozitivnog.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Europabus želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!