Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Setra je apsolutni vladar u kompaniji Bočac tours

EKSKLUZIVNO: Setra je apsolutni vladar u kompaniji Bočac tours

1707
0
PODIJELI

Kompanija Bočac tours iz Banja Luke slovi kao jedna od najorganizovanijih kako u Banja Luci, tako i na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Rukovodstvo kompanije se trudi da ima respektabilan vozni park kako bi zadovoljili sve potrebe i očekivanja kako u gradskom i prigradskom, tako i na međunarodnom te vanrednom prevozu. Iako je tokom svih ovih godina u opticaju bilo nekoliko brendova, kompanija je ipak od samih početaka fokusirana uglavnom na vozila iz kuće EvoBus, gdje posebno mjesto zauzimaju autobusi sa natpisom Setra na prednjoj maski.

Iako je ova godina bila dosta izazovna, kompanija je uspjela prevazići sve poteškoće i poslovanje vratiti u normalu, koliko je to u ovim uslovima moguće. To naravno znači i dosta prinova, što je nama posebno drago. Kako je bilo za očekivati – Setrina vozila su preovladavala u nabavkama, a mi smo za posljednji članak u ovoj kalendarskoj godini, uz pomoć našeg dopisnika iz Banja Luke – Marka, odlučili napisati nešto o izdvojene četiri Setre koje su pristigle tokom ove godine.

Radi se o jednoj Setri 415 GT, dvije 415 UL te jednoj 416 UL, koja je tek druga takva u Bosni i Hercegovini. Kao što se vidi, tri od četiri “Kraljice” su iz MultiClass segmenta vozila, a jedna je iz ComfortClass. To znači da mogu obavljati višenamjenski prevoz, ovisno od upita i potreba. Upravo ovakav odabir vozila za kupovinu pokazuje i viziju kompanije Bočac da sa što manjim brojem kvalitetnih vozila imaju više opcija za različite prevoze. Naravno, to će u konačnici donijeti brojne uštede što nije zanemarivo posebno u ovim uslovima rada koji vladaju u zadnje dvije godine.

Još jedna zajednička karakteristika ovih vozila je i godina proizvodnje. Sva vozila su vršnjaci i proizvedena su tokom 2008. godine te sve imaju i ručne mjenjače. Setra 415 GT je stigla u kompaniju pred početak ljeta i, kao i većina vozila u ovoj kompaniji, stigla je iz Njemačke. Opremljena je Mercedesovim OM 457 hLA linijskim motorom zapremine 11.967 ccm. Motor nosi oznaku BlueTec 5 što znači da ispunjava Euro 5 norme ispušnih gasova. U kombinaciji sa ručnim mjenjačem od šest brzina, ova Setra može dostići maksimalnu snagu od 409 konjskih snaga. Osim vozača i suvozača, ovo vozilo može da primi 49 sjedećih i još 19 stajaćih putnika.Ono što se primjeti su turistička sjedišta tako da ovaj autobus komotno može obavljati i nešto duže linije te povremeni vanredni prevoz. Frižider, audio/video oprema, linijski displeji, multi setovi (individualna klimatizacija, zvuk i rasvjeta) iznad svakog sjedišta su samo dio bogate opreme. Vrijedi napomenuti da vozilo ima kapacitet rezervoara od 340 litara goriva i 50 litara AdBlue tečnosti, dok ni kapacitet prtljažnika nije zanemariv i on iznosi 6,7 kubnih metara.

Što se tiče dvije Setre 415 UL one imaju identičan izgled i raspored vrata, gdje su druga vrata dvokrilna. Doduše, jedna ima za ukrase roze ptice. Pokreće ih također Mercedesov motor, ali za razliku od Setre 415 GT, ovaj put se radi o nešto slabijoj izvedbi od 220 kW tj. 299 konjskih snaga. To znači da njihovi motori ispunjavaju Euro 4 normu. Zajedničko još za ova dva autobusa je i to da imaju ručne mjenjače. Od ostale zajedničke opreme možemo spomenuti linijske displeje, sisteme grijanja i hlađenja te kapacitet od 49 sjedišta uz odgovarajući broj mjesta za stajanje. Međutim, ono što ih razlikuje u unutrašnjoj opremi je izvedba sjedišta koja se očigledno vidi i sa slika koje se nalaze u fotogaleriji.

Posljednja Setra u našem fokusu je model 416 UL – prvi u ovoj kompaniji, a sveukupno drugi u BiH, kako smo već spomenuli. I njen motor ima oznaku BlueTec 4, što znači da zadovoljava Euro 4 normu. Njen motor zajedno sa ručnim šestostepenim mjenjačem može isporučiti maksimalno 260 kW ili preračunato u KS – 354. Što se tiče kapaciteta, trenutni kapacitet osim vozača iznosi 57 sjedišta + 17 mjesta za stajanje. Međutim, u opticaju je i rezervna opcija kapaciteta, zavhvaljujući dva reda na sredini vozila koja se mogu izvaditi kako bi se povećao broj stajaćih mjesta. U tom slučaju je onda kapacitet 53 sjedišta + 23 mjesta za stajanje uz naravno vozača. Od ostalog se još može spomenuti da vozilo ima i frižider za vozača u prednjem dijelu vozila, a da je ukupni kapacitet rezervoara za gorivo 350 litara.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Bočac tours želi puno uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima i puno sreće u radu u novoj 2022. godini!