Naslovnica Novosti Prve električne VDL Citee nove generacije biće isporučene u Oberhausen

Prve električne VDL Citee nove generacije biće isporučene u Oberhausen

448
0
PODIJELI

STOAG (STadtwerke Oberhausen GmbH) će od VDL Bus & Coach prvi u Njemačkoj dobiti novu generaciju gradskog električnog autobusa VDL Citea. Isporučene će biti Citee LF-122 i to 15 komada.

STOAG trenutno pruža ekološki prihvatljivu mobilnost u Oberhausenu sa šest tramvaja i 131 autobusom. Četiri električne VDL Citee već rade na liniji 979 između Oberhausena i Bottropa. Boris Höltermann iz VDL Bus & Coach Deutschland GmbH: “U Njemačkoj smo jedan od tržišnih lidera u području električnog javnog prevoza i naša stručnost je široko priznata. Naravno, uvijek su vam potrebni partneri koji imaju viziju i ambiciju da promoviraju održivo projektovanje javnog prevoza. Činjenica da ćemo u budućnosti moći dalje da proširimo saradnju sa STOAG-om čini nas zaista ponosnim.” Nova generacija Citea već je prodata u nekoliko zemalja i bit će raspoređena u brojnim gradovima i područjima od ove godine, uključujući Holandiju, Finsku, Belgiju i Francusku.

Isporuka nove generacije Citee planirana je za decembar ove godine. E-autobusi imaju bateriju od 429 kWh i idealni su za gradski i regionalni prevoz. Domet nove generacije Citee je znatno poboljšan: sa ovom baterijom, LF-122 (Low Floor) može preći 200 do 300 kilometara u svim vremenskim uslovima na čistu električnu energiju, bez ikakvog privremenog dopunjavanja. Vozila imaju pantografe za veću operativnu fleksibilnost. “Sa 15 novih Citea iz VDL-a, značajno proširujemo našu elektromobilnost,” kazao je zadovoljno generalni direktor STOAG-a Werner Overkamp i nastavio: “U VDL Bus & Coach imamo partnera s kojim već imamo dobro iskustvo u oblasti električnog javnog prevoza. Jako se radujemo ovim novodizajniranim vozilima.”

VDL Bus & Coach je postao jedan od vodećih igrača u Evropi na polju e-mobilnosti. Od predstavljanja prve Citea SLF-120 Electric 2013. godine, VDL Bus & Coach se snažno fokusirao na električnu mobilnost. Nova generacija električnih Citea predstavljen je krajem prošle godine. Citea predstavlja koncept autobusa koji je u potpunosti baziran na električnom pogonu i koji je spreman za budućnost, sa nultom emisijom. Između ostalog, VDL Bus & Coach uvodi inovativnu kompozitnu konstrukciju bočnih zidova koja je 15% lakša od konvencionalne bočne stijenke. Baterija je standardno integrisana u pod.

Sa više od 1.000 autobusa u 11 zemalja, isporučenih između 2015. i 2021., VDL Bus & Coach ima tržišni udio od 14% u Evropi. U Njemačkoj se radi o više od 100 električnih autobusa, koji zajedno imaju više od 5 miliona električnih kilometara iskustva u javnom prevozu.

STOAG ima dugu tradiciju u Oberhausenu, gradu sa više od 200.000 stanovnika u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Prvi električni tramvaj pušten je u rad 1897. godine i radi do dan danas. U posljednje vrijeme STOAG se koncentriše više na autobuse u javnom prevozu.