Naslovnica Novosti Opibus: Električni autobus Made in Africa

Opibus: Električni autobus Made in Africa

497
0
PODIJELI

Prvi električni autobus dizajniran i proizveden u Africi započeo je probne vožnje na ulicama Nairobija u Keniji, prije nego što krajem 2023. godine prema namjerama proizvođača krene u “masovnu proizvodnju” za prodaju širom tog kontinenta.

Ovo vozilo je razvio Opibus, švedsko-kenijski start-up koji se fokusira na električnu tehnologiju za Afriku i već nudi niz kompleta za konverziju motocikala i terenskih vozila u električna. Električni autobus bazira se na vlastitoj Opibusovoj modularnoj platformi za koju kažu da se može prilagoditi za nekoliko različitih tipova vozila. Pokreće ga električni motor od 225 kW/306 KS i 706 Nm, koji se napaja iz baterijskog sklopa od 121 kWh.

To daje autobusu najveću brzinu od 98 km/h i domet do 120 kilometara. Baterija se može puniti brzinom do 90 kW, što omogućuje potpuno punjenje za nešto manje od 90 minuta. Poprilično optimistično kad se uzme u obzir afrička infrastruktura i udaljenosti. Uz procijenjenu cijenu kompleta za konverziju od oko 54.200 eura, Opibus tvrdi da će vozilo biti jeftinijie za afričke kupce od uvoza gotovih električnih autobusa. Također tvrdi da bi mogao imati upola manje troškove rada od usporedivog dizelskog autobusa i zahtijevati 80% manje servisiranja.

Opibus namjerava sredinom ove godine lansirati svoj prvi električni autobus, s flotom od 10 vozila koja će nakon toga biti raspoređena za komercijalnu upotrebu. Prva ispitivanja bit će u periurbanim područjima (što znači da miješaju urbane i ruralne karakteristike) na periferiji Nairobija. Opibus će za probnu verziju instalirati vlastite jedinice za punjenje. Ako taj test uspije, Opibus namjerava staviti električni autobus u širu proizvodnju krajem sljedeće godine i ponuditi ga u drugim afričkim zemljama.

izvor:transportmagazin.hr