Naslovnica Novosti Novi trolejbusi na ulicama Sarajeva u aprilu, uskoro i novo preduzeće

Novi trolejbusi na ulicama Sarajeva u aprilu, uskoro i novo preduzeće

1349
0
PODIJELI

Četiri nova trolejbusa nalaze se na trolejbuskom depou u Sarajevu, a sljedeće sedmice stiže i peti, objavio je danas ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta. Dodao je da se isporuka odvija u skladu sa Ugovorom i rokovima.

“Na ulicama Sarajeva će biti u aprilu nakon što se završe sva ispitivanja i procedure. Sva vozila imaju video nadzor, najsavremeniju opremu i prilagođena su osobama sa invaliditetom”, pojasnio je Šteta. Podsjećamo, početkom 2021. godine potpisan je Ugovor o nabavci 25 novih trolejbusa iz Bjelorusije. “Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je Ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa. Na međunarodnom tenderu koji je proveden u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije. Ukupna vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 14.014.914 EUR-a”, saopćeno je tada iz Vlade KS.

Osim aktuelnih radova na zamjeni tramvajske pruge i isporuka trolejbusa, novina je da će biti osnovano i novo kantonalno preduzeće za tramvajski i trolejbuski saobraćaj. Skupština Kantona Sarajevo će 15. marta razmatrati ovu odluku vlade. Ako je zakonodavna vlast odobri, slijedi formiranje preduzeća imena Javni prijevoz Sarajevo. Podsjećamo da je profesor ekonomije Izudin Kešetović, jedan od autora elaborata o opravdanosti formiranja novog preduzeća, krajem prošle godine najavio mogućnost formiranja novog preduzeća.

Novofomirano preduzeće će pružati usluge tramvajskog i trolejbuskog prijevoza, dok bi preduzeće GRAS trebalo nastaviti pružati usluge preostalih oblika javnog prijevoza. Ovakva odluka je bila očekivana s obzirom na to da GRAS zbog dugova od nekoliko stotina miliona KM ne bi mogao upravljati novom infrastrukturom. To se odnosi na novu tramvajsku prugu, nove tramvaje, nove trolejbuse i novi sistem naplate karata. Riječ je o investiciji od nekoliko desetina miliona KM.

Izvor:nap.ba-facebook.com/adnan.sdp-klix.ba