Naslovnica Novosti Ebusco i VDL dobitnici Red Dot Award za svoje autobuse

Ebusco i VDL dobitnici Red Dot Award za svoje autobuse

668
0
PODIJELI

Holandski proizvođači VDL Bus & Coach i Ebusco osvojili su “Red Dot Award” za dizajn zahvaljujući svojim električnim modelima nove generacije Citea i modela 3.0. Nagradu najprestižnijeg svjetskog dizajnerskog takmičenja Red Dot žiri je dodjelio u kategoriji “Dizajn proizvoda”, a oba autobusa su holandske proizvodnje. Nagrada Red Dot dodjeljuje se godišnje u nekoliko kategorija od 1955. godine od strane Design Zentrum Nordrhein Westfalen u Esenu, Njemačka. Ove godine organizacija je imala rekordan broj prijava.

Električni autobusi VDL Bus & Coach u potpunosti su bazirani na električnom pogonu i imaju karakteristike koje postavljaju trendove. Žiri je pohvalio “visok kvalitet dizajna i odličan dizajn”. Nova generacija VDL Citea već je prodata u nekoliko zemalja i biće raspoređena u brojnim gradovima i područjima od ove godine: Holandija (Ajndhoven), Finska (Kotka i Lahti), Belgija (cijela Flandrija), Njemačka (Oberhausen ) i Francuskoj (Bordo).

VDL Bus & Coach je osvojio nagradu po drugi put u svojoj historiji. U 2017. godini, Red Dot Award je također dobio VDL, u to vrijeme VDL Citea SLFA Electric. Holandska dizajnerska agencija Modyn, sa sjedištem u Geldermalsenu već dugi niz godina igra važnu ulogu u dizajnu asortimana VDL autobusa.

S druge strane, Ebusco 3.0 je dizajniran sa partnerom KesselsGranger DesignWorks. Iz kompanije Ebusco istakli su da je dizajn autobusa fokusiran na veću udobnost sa prostranom i luksuznom unutrašnjosti i zato je dizajniran da pruži najbolje moguće iskustvo putovanja za vozače i putnike. Kao i uvijek, akcenat je na prirodnoj svjetlosti u unutrašnjosti, laganim materijalima, ali i sigurnosti. Iz tog razloga su vanjski retrovizori zamijenjeni kamerama, ali i radi aerodinamičnosti autobusa. Ebusco 3.0 nije samo zadovoljstvo za gledati, već je i užitak za vožnju.

“Sa svojom naprednom laganom konstrukcijom, vanjski dizajn je zahtijevao čistu i jedinstvenu estetiku. Oblik karoserije određen je zakrivljenošću prostornog okvira od karbonskih vlakana što, uz povećanje snage, rezultira elegantno zakrivljenim stranama. Stajling uključuje temu u obliku krila koja obuhvata prednji i bočni dio, naglašavajući lagani karakter autobusa inspiriran svemirom. Vanjski dizajn uključuje skulpture koje rezultiraju emotivnijim i dinamičnijim izgledom. Sve komponente su razvijene za izgled u ravnini, uključujući vrata i ograničene praznine na panelu. Aerodinamički spojleri su razvijeni tako da budu što niži, što je omogućeno ograničenim brojem krovnih komponenti”, poručili su iz Ebusca.