Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Midi Futura novi član kompanije Euro petrol oil

EKSKLUZIVNO: Midi Futura novi član kompanije Euro petrol oil

691
0
PODIJELI

Prije nekoliko dana zvornička kompanija Euro petrol oil je dodatno pojačala svoju flotu sa još jednim vozilom. Dobra saradnja sa kompanijom Sejari d.o.o. Sarajevo je nastavljena i rezultirala je isporukom VDL Bova Future Classic. Vrijedi spomenuti da je ovo prvo VDL vozilo u floti Euro petrol oila te da je vozilo u midi izvedbi što daje poseban šmek.

Kako smo spomenuli, vozilo je u midi izvedbi pošto ima dužinu od 10,4 metra. Ovo je druga midi Futura u Bosni i Hercegovini, ali prva zvanična pod okriljem VDL-a. Vanjski izgled je karakteristični za liniju Futura Classic koji svoje porijeklo vuče još iz 80-ih godina i koji je reći ćemo uz Neoplan Cityliner najdugovječniji na autobuskoj sceni. Prednju svjetlosnu grupaciju čine pozicije, kratka i duga svjetla, žmigavci te svjetla za maglu koja imaju funkciju i ugaonih svjetala. Iako je u midi izvedbi, ova Futura nudi dosta respektabilan prtljažni prostor. Opremljena je gumama standardnih dimenzija 295/80 R22.5 uz metalne ratkape čime je zaokružen vanjski izgled ovog vozila.

Vozilo je proizvedeno 2013. godine, a srce autobusa čini DAF motor koji ispunjava Euro 5 norme i koji ima snagu od 266 kW to jest 362 konjske snage. Interesantno je da je ručni mjenjač sa šest brzina Mercedesov. Inače, ova zanimljiva kombinacija se pokazala odličnom u eksploataciji i mnogi vlasnici ovakvih autobusa su prezadovoljni kako sa potrošnjom, tako i sa generalnim održavanjem vozila. Ulazak u vozilo otkriva da se radi o prilično uređenom autobusu sa jako dobrom opremom. Vozački prostor je opremljen sa svim prekidačima na uobičajenim mjestima, a vozaču će na raspolaganju biti i retarder, tempomat, utičnice od 12 V te punjač za mobitel. U trenutku isporuke vozilo je imalo tek preko 375.000 pređenih kilometara.

Osim vozača i suvozača, u vozilo se može smjestiti još 37 putnika. Unutrašnjost čine izuzetno kvalitetna i sa podebljanom spužvom Vogel sjedišta. Sjedišta su opremljena sa preklopnim naslonima za ruke i noge, mrežicama za lične stvari, stolićem, sigurnosnim pojasima i naravno opcijom obaranja naslona. Sa obje strane vozila iznad sjedišta se nalaze police za ručni prtljag uz nezaobilazni multi-set kojeg čini individualna rasvjeta i difuzori za klimatizaciju. Putnicima će na raspolaganju biti Wabco klima te standardno dodatno grijanje za hladnije dane. U unutrašnjosti se još nalaze i dva frižidera, jedan smješten kod suvozača, a drugi iznad toaleta, toalet, kuhinja i invertor za struju uz nekoliko utičnica.

Vozilo je od multimedijalnih sistema opremljena sa Bosch radio/CD playerom, navigacijom, DVD playerom, DVD-CD changerom i dva LCD monitora te naravno mikrofonom koji se nalazi u prednjem dijelu vozila. Vrijedi istaći još i da je vozilo opremljeno sa sistemom prednje i zadnje kamere. Zahvaljujući prednjoj kameri, koja ima opciju snimanja ispred vozila, vozač je može spojiti na monitore i puštati putnicima uživo snimke sa puta. Naravno, kamera na zadnjem dijelu je vanjska i služi za sigurniju vožnju unazad, posebno u trenucima kada je vidljivost slaba uslijed vremenskih neprilika ili mraka.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Euro petrol oil želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!