Naslovnica Novosti Volánbusz preuzeo dva od 12 Ikarus električnih autobusa

Volánbusz preuzeo dva od 12 Ikarus električnih autobusa

656
0
PODIJELI

Mađarski Volánbusz nedavno je naručio ukupno 100 električnih autobusa u sklopu programa Zelenih autobusa Mađarske. Od ovih 100 e-autobusa već je isporučeno 40 Mercedes eCitara za aglomeraciju Budimpešte, a od preostalih 60 vozila njih 48 će isporučiti BYD iz svoje mađarske fabrike, a Ikarus će isporučiti preostalih 12 vozila. Upravo prva dva – Ikarus 120e, od ukupno 12 električnih autobusa, Ikarus je isporučio i vozila su krenula sa radom.

Svi Ikarus autobusi će ići u grad Sekešfehervar, gdje se i nalazi Ikarus fabrika. Prva dva autobusa iz voznog parka predata su početkom jula u garaži Volánbusza u Sekešfehervaru. Isporuka cijele flote se očekuje do kraja septembra tekuće godine. Investicija za 12 električnih autobusa Ikarus 120e ukupno je vrijedna 1,76 milijardi mađarskih forinti (4,42 miliona eura). Vladin program Zeleni autobusi će između 2020. i 2029. obezbijediti ukupno 35,9 milijardi mađarskih forinti (90 miliona eura) za gradove sa populacijom većom od 25.000 i za pružaoce javnog prevoza, za kupovinu električnih autobusa, samovozećih trolejbusa i opreme za punjenje. Volánbusz je nabavio vozila uz 75% državne subvencije i 25% odbitka.

Tokom proizvodnje Ikarus nastoji koristiti tehnologiju koja ima minimalan utjecaj na okoliš. Izgradnjom i kontinuiranim širenjem domaćeg lanca nabavke, udio domaćih mađarskih komponenti na Ikarusovim autobusima je preko 50%. Električni autobus Ikarus 120e opremljen je LED linijskim displejom, a u unutrašnjem putničkom prostoru monitorima. Oprema također uključuje Valeo klima uređaj i USB utičnice za punjenje. Autobus može primiti 28 sjedećih putnika. Na platformi su postavljena dva dodatna sklopiva sedišta, a broj stajaćih mjesta je 55. Vozački prostor je opremljen ergonomskom ACTIA Podium 2 instrument tablom. Kamera za vožnju unazad je standardna kao i automatski ugrađeni sistem za gašenje požara Fogmaker.

Ikarus 120e ima deset-modulnu litijum-željezno-fosfatnu (LFP) vučnu bateriju iz CATL-a ukupnog kapaciteta 314 kWh koja bi trebalo da obezbjedi domet od približno 300 kilometara sa jednim punjenjem. Iako su samo dva autobusa puštena u rad, desetak stanica za punjenje je već spremno za prihvat autobusa na punjenje.