Naslovnica Novosti Rumunska Mogoșoaia naručila Otokar e-Kent autobuse

Rumunska Mogoșoaia naručila Otokar e-Kent autobuse

307
0
PODIJELI

Jedan od najvećih turskih proizvođača autobusa, Otokar, pobijedio je na tenderu rumunske općine Mogoșoaia, turističke destinacije udaljene od Bukurešta nekih 10-tak kilometara. U okviru potpisanog ugovora Otokar će tokom 2023. godine isporučiti 12 električnih autobusa modela e-Kent, preuzeti postprodajni servis i održavanje vozila tokom narednih devet godina što znači da će u suštini Otokar voditi transformaciju elektromobilnosti i javnog prevoza u ovoj općini. Mogoșoaia će dobiti autobuse dužine 12 metara sa Li-ion NMC baterijama koje osiguravaju radni opseg do 300 kilometara, a ovakvi autobusi se već nalaze u voznim parkovima kompanija u mnogim evropskih zemljaka uključujući Italiju, Francusku i Španiju.

Otokar, koji se nalazi u okviru Koç grupe, na ovaj način nastavlja svoj uspješan nastup na inostranim tržištima, a sada su svom portfoliju dodali i novu zemlju gdje su prodali električne autobuse – Rumuniju. Inače, u ovoj zemlji Otokar odavno bilježi velike uspjehe o čemu svjedoči veliki broj njegovih autobusa u mnogim gradovima. Vrijedi istaći da je prošle godine općina Râmnicu Vâlcea završila tender za 16 autobusa na CNG pogon, a pobijedio je Otokar sa modelom Kent CNG i tokom ove godine vozila su isporučena.

“Razvijamo atraktivna i ekološki prihvatljiva vozila sa vlastitim tehnologijama i drago nam je da smo konkurentni sa ostalim evropskim proizvođačima. Desetine hiljada naših vozila koriste se u više od 50 zemalja širom svijeta. Novu porodicu električnih autobusa, koju smo predstavili prije pet mjeseci, čime vozila dužine od 6 do 18,75 metara. Naši klijenti cijene proizvode bez štetnih emisija i bez buke, s velikim kapacitetom i niskim troškovima nabavke i održavanja”, izjavio je Kerem Erman, zamjenik generalnog direktora Otokara.