Naslovnica Novosti Solaris će isporučiti 100 trolejbusa za Bukurešt

Solaris će isporučiti 100 trolejbusa za Bukurešt

398
0
PODIJELI

Opština Bukurešt (Municipiul Bucuresti) je putem tendera odabrala Solaris za dobavljača 100 trolejbusa. Trolejbusi Trollino dugi 12 metara biće isporučeni u glavni grad Rumunije u roku od 22 mjeseca od datuma potpisivanja ugovora. Vrijednost ugovora je skoro 60 miliona eura. Kupljena vozila sa nultom emisijom štetnih gasova predstavljaju još jednu investiciju Bukurešta u poboljšanje kvaliteta života u gradu. Trolejbuse će grad predati transportnoj kompaniji STB SA (Societatea de Transport Bucuresti), koja će obavljati usluge prevoza za grad i njegove stanovnike.

Trolejbuse od 12 metara pokreće vučni motor od 160 kWh. Štaviše, ova Trollino vozila bez emisija će biti opremljena najsavremenijim Solaris High Power baterijama kapaciteta 60 kWh, što će im omogućiti da pređu razdaljine do 20 km bez povezivanja na nadzemnu mrežu i žice. Vučne baterije će se puniti preko noći u depou, ali i tokom putovanja putem tehnologije punjenja u pokretu.

Operater Municipiul Bucuresti jasno je imao na umu udobnost i sigurnost svojih putnika prilikom naručivanja ekološki prihvatljivih vozila. Svi Trollino će biti opremljeni efikasnom klimatizacijom putničkog prostora. U vozilu će se nalaziti sistem za nadzor, ekrani informacionog sistema za putnike i USB punjači, pomoću kojih putnici mogu puniti svoje telefone ili tablete. Vozila će istovremeno prevoziti 90 putnika, od kojih će 25 sjediti.

Bukurešt je jedan od osam gradova u Rumuniji sa Solarisovim vozilima nulte emisije – trolejbusima i električnim autobusima. Od 2002. godine proizvođač je već isporučio skoro 500 autobusa lokalnim prevoznicima, uključujući više od 180 vozila serije Trollino i više od 100 Urbino električnih autobusa.