Naslovnica Novosti Češki Plzen kupuje Škodine trolejbuse

Češki Plzen kupuje Škodine trolejbuse

461
0
PODIJELI

Moderni trolejbusi će se u narednim godinama pojaviti na ulicama Plzena. Gradsko transportno preduzeće Plzena (Plzeňské městské dopravní podniky a.s. – PMDP) potpisalo je okvirni ugovor sa Škoda Grupom za isporuku do 33 trolejbusa Škoda 26Tr i do 20 trolejbusa Škoda 27Tr. Isporuka vozila počinje ove godine, a okvirni ugovor je zaključen do 2030. godine. Ukupna vrednost ugovora je 37,4 miliona ehra.

“Historija Škoda Grupe započela je prije mnogo godina upravo ovdje u Plzenu, u gradu koji je još uvijek srce naše proizvodnje vozila i stoga nam je itekako poznat. Svoje lokalno znanje nadopunjujemo iskustvom PMDP-a sa kojim već dugo radimo. Zahvaljujući snažnim odnosima s kupcima, međusobnom poštovanju i aktivnom slušanju, možemo zajedno pronaći rješenja koja odgovaraju putnicima, vozačima i operateru. Trolejbusi su neodvojivi od Plzena i vjerujem da će se trolejbusi i ubuduće pojavljivati na njegovim ulicama. Podrška javnom prevozu i njegova značajna modernizacija je ključ za bolji život u gradu i kvalitetniji transport. Vjerujemo da će i drugi gradovi biti inspirisani Plzenom i poboljšati nivo transporta”, izjavio je Petr Novotný, predsjednik Komponenti i mobilnosti autobusa u Škoda Grupi.

Vozila su jedinstvena po tome što imaju druga vrata sa kliznim sistemom, što je tipičnije za tramvaje. Za razliku od vrata koja se tradicionalno koriste u autobusima, klizna vrata značajno povećavaju prostor za ukrcavanje. Ovo olakšava ukrcavanje korisnicima u invalidskim kolicima i roditeljima sa dječijim kolicima. Također, širi prostor omogućava brži protok putnika.

Škoda 26Tr trolejbus je dugačak 12 metara, a tip Škoda 27Tr je zglobni sa dužinom od 18 metara. Vozila imaju vučni akumulator koji omogućava rad na linijama i bez kontaktne mreže, čime se osigurava usluga i u udaljenijim dijelovima grada. Putnicima će biti na raspolaganju moderan sistem informacija na ekranima, a komforu putovanja doprinijet će i moćan klima uređaj. Kako bi se povećala sigurnost, trolejbus će biti opremljen sistemom kamera.

Plzen je dom brojnih proizvoda iz proizvodnih pogona Škode, a od ove godine njegovi stanovnici mogu se radovati novim trolejbusima koji će ojačati javni prevoz u ovoj zapadnočeškoj metropoli.