Naslovnica Novosti Znojmo, uz novog prevoznika, dobio i nove Mercedes i Isuzu autobuse

Znojmo, uz novog prevoznika, dobio i nove Mercedes i Isuzu autobuse

495
0
PODIJELI

Gradski prevoz u Znojmu je od 1. januara 2023. godine promjenio prevoznika. Kompaniju ZDS Psota, koja je od 2010. godine obavljala prevoz građana i posjetilaca nekadašnje “metropole krastavaca”, zamjenio je prevoznik Autobusy Karlovy Vary, koji pripada carstvu Z-Group biznismena Zdeneka Zemeka. Kompanija nazvana po najpoznatijoj češkoj banji pobedila je na tenderu za usluge transporta za narednih deset godina u konkurenciji pet subjekata.

Iako je Znojmo u davnoj prošlosti koketirao s mogućnošću uvođenja tramvaja, a 1980-ih se razmišljalo i o mogućnosti uspostavljanja trolejbuske mreže, gradski prevoz je uvijek bio baziran na autobusima. Od 2003. do 2009. godine na linijama javnog prevoza pojavio se i električni autobus 21 Eb, nastao na platformi trolejbusa Škoda 21 TrACI, a grad je ponovo razmatrao mogućnost kupovine električnih autobusa u sklopu projekta koji se pripremao od 2016. godine u saradnji sa tadašnjim operaterom ZDS Psota. U sadašnjem desetogodišnjem ugovoru, grad se zadovoljio autobusima koji ispunjavaju trenutnu najvišu klasu emisija u dizel izvedbi.

Kompanija Autobusy Karlovy Vary kupila je ukupno 26 novih autobusa za opsluživanje osam linija javnog prevoza. Njih 23 predstavljaju Mercedes Conecto autobusi proizvedeni u Turskoj, dok preostala tri autobusa, dužine osam metara, također dolaze iz Turske, ali iz Anadolu Isuzu i predstavljaju tip Isuzu NovoCiti Life. Oba modela predstavljena su gradskim predstavnicima i građanima već septembru 2022. godine, kada ih je bilo moguće voziti odabranim relacijama u gradu. Mercedes Conecto za tu priliku je posuđen od prevoznika OAD Kolín, koji je također dio Z-Group, dok se u slučaju Isuzu minibusa radilo o automobilu koji je zapravo kasnije isporučen na jug Moravske

Zbog značajnog povećanja saobraćaja, ukupan nivo usluga i transportne ponude u Znojmu bi od 1. januara trebalo da poraste, a učinak bi prema ranije objavljenim podacima trebalo da raste za 57 posto godišnje. Novost koja će svakako pomoći ubrzanju saobraćaja je ukrcavanje putnika na sva vrata, s tim što se karte mogu kupiti ili kod vozača ili na terminalu na drugim vratima, gdje je moguće platiti kreditnom karticom.

Do 01.01.2023. godine isporučena su 22 vozila Mercedes Conecta, a posljednji, dvadeset treći, u Znojmo stiže sredinom januara. To je prvi Conecto autobusi nove generacije u Češkoj, koji je napravljen u verziji sa dva mjesta za invalidska kolica, koja odgovara standardima IDS JMK. Među novoisporučenim autobusima je i jubilarni 100. isporučeni Conecto sadašnje generacije. Ova velika jednokratna isporuka, zajedno sa drugim djelimičnim uspjesima EvoBusa i padom prodaje gradskih autobusa u Češkoj u prošloj godini, također je dovela do toga da je po prvi put u historiji EvoBus postao tržišni lider po broju registracija gradskih autobusa u Češkoj.