Naslovnica Novosti Prešov kupuje nove Škoda trolejbuse

Prešov kupuje nove Škoda trolejbuse

477
0
PODIJELI

Stanovnici slovačkog grada Prešova će dobiti šest novih trolejbusa koje će da isporuči Škoda grupa. Nova vozila od 18 metara upotpunit će vozni park od 25 Škoda trolejbusa koje je Grupa ovdje isporučila proteklih godina po ugovoru iz 2016. godine. Grupa Škoda pobijedila je na tenderu za nabavku djelimičnih trolejbusa, koji će sufinansirati EU sredstva.

Slovački gradovi su među glavnim kupcima trolejbusa koje proizvodi Škoda. Trolejbusi sa amblemom krilate strijele mogu se naći u Bratislavi, Žilini, Banskoj Bistrici i gore pomenutom Prešovu.

“Slovačka je dugo bila ključno tržište za nas. Naš portfolio proizvoda je dosta širok, bilo da se radi o trolejbusima, tramvajima ili vozovima. Trolejbusi iz naše proizvodnje su pouzdan češki proizvod koji osigurava održivi transport bez emisija u gradovima. Naš istočni susjed poznat je po lijepoj i čistoj prirodi, koju traže turisti iz cijelog svijeta, a mi smo veoma ponosni što svojim prevoznim sredstvom doprinosimo očuvanju ovog ugleda. Održivost i ekološku odgovornost vidimo kao osnovni zadatak svake moderne kompanije”, izjavio je Petr Novotný, iz Škoda grupe.

U Prešov će Grupa isporučiti trolejbuse tipa Škoda 27Tr, koji su niskopodna vozila koja omogućavaju udoban prevoz čak i osobama sa smanjenom pokretljivošću ili roditeljima sa dječijim kolicima. Udobnost tokom putovanja osigurana je snažnim klima uređajem, sa odvojenim zonama za putnike i vozačku kabinu. Vozilo je opremljeno i uređajem za brojanje putnika, Wi-Fi vezom i USB utičnicama koje omogućavaju putnicima da pune svoje mobilne telefone ili druge elektronske uređaje. Sistem kamera osigurava sigurnost putnika i drugih učesnika u saobraćaju.

Vučna baterija je također bitan dio trolejbusa. To će omogućiti prelazak dionica bez kontaktne mreže, čime će se osigurati usluga i do udaljenijih lokacija. Kapacitet baterije omogućava trolejbusu da pređe razdaljinu od najmanje 12 km.