Naslovnica Novosti Ebusco otvorio novu fabriku u Holandiji

Ebusco otvorio novu fabriku u Holandiji

328
0
PODIJELI

Godine 2012. osnovan je potpuno novi proizvođač autobusa Ebusco (Electric BUS COmpany) u holandskom gradu Deurne (regija Eindhoven). Ebusco je ušao u segment tržišta gradskih autobusa gradeći isključivo potpuno električne autobuse. Kompanija je sada jedan od većih dobavljača na tržištu električnih autobusa. I to ne samo u Holandiji i Evropi – Ebusco sada posluje širom svijeta. To mogu dokazati dva broja: na prelazu 2021/22. godine, Ebusco je imao broj narudžbi od 325 autobusa, godinu dana kasnije – na prelazu 2022./2023., ovaj broj se povećao na 1.474 autobusa. Zbog toga je fabrika na putu “Vuurijzer” u Deurneu odavno postala premala.

Iako je fabrika u Deurneu doživjela proširenja – u septembru 2018. godine fabrička hala u Deurneu imala je 7.000 kvadratnih metara, a u međuvremenu površina hale se jednostavno utrostručila na 21.000 kvadratnih metara, bile su potrebne promjene. I ne samo na prethodnoj adresi “Vuurijzer 23”, kompanija se proširila i na susjedne nekretnine. A povrh svega, fabrika je izrasla i preko puta na suprotnu stranu ulice. Potražnja za električnim autobusima je vidno velika.

Toliko velika, u stvari, da je Ebusco otvorio još jednu fabriku 7. marta. Naime, na Maashesewegu u Venrayu, oko 30 kilometara istočno od Deurnea, u blizini Venloa na obali rijeke Meuse. Lokalni medij Omroep Venray je napisao: “Svako ko je prošlih dana prošao pored bivše fabrike Xerox biće iznenađen brojnim autobusima koji su se iznenada pojavili na lokaciji. Autobusi su svakako za berlinski BVG.” U ovom novom proizvodnom pogonu Ebusca, 100 ljudi radi na završnoj inspekciji autobusa koji će biti isporučeni postprodajnom dijelu. Nova fabrika je veličine 25.000 kvadratnih metara.

Ebusco trenutno ima ukupno 600 zaposlenih, a izvršni direktor Peter Bijvelds cilja na godišnju proizvodnju od 3.000 autobusa, koje će proizvoditi uglavnom u Evropi, ali isporučivati širom svijeta. Odbor se sastoji od tri osobe: Peter Bijvelds, Bob Fleuren i glavni finansijski direktor Paul van Beers.

Planovi Ebusca za rast također su dokumentovani činjenicom da planira otvoriti proizvodni pogon u Cléonu, Francuska, u regiji Rouen u Normandiji. Renault ovdje ima fabriku koja proizvodi električne motore za automobile. A budući da su električni motori tehnički mnogo jednostavniji od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, ne treba im toliko prostora za njihovu izradu.

Ukratko, Renault ima više prostora u svojoj fabrici Cléon. I ovaj prostor – takođe oko 20.000 kvadratnih metara – sada je iznajmljen Ebuscu. Ebusco ne samo da želi da gradi autobuse ovdje, već i da locira komercijalnu podršku za jugozapadnu Evropu. Oba partnera, Ebusco i Renault, očekuju obostrane sinergijske efekte od ovog koncepta “života zajedno”.