Naslovnica Novosti U Gliwice stižu blago hibridni Solaris autobusi

U Gliwice stižu blago hibridni Solaris autobusi

258
0
PODIJELI

Opštinsko transportno preduzeće PKM u poljskom gradu Gliwice odlučilo je da kupi 17 zglobnih autobusa sa niskom emisijom štetnih gasova sa hibridnim pogonom. Kupovina ovih ekološki prihvatljivih autobusa rezultat je strategije gradskog prevoznika da postepeno obnavlja svoj vozni park. Solaris Urbino 18 blagi hibridni autobusi bit će isporučeni do kraja ove godine.

Vozila ovog blagog hibridnog tipa su atraktivna ponuda u niskoemisionoj klasi autobusa. Sistem koji se primjenjuje u ovim vozilima sastoji se od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem podržanog električnim motorom koji radi kao generator električne struje. On skida opterećenje sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem, što rezultira uštedom goriva i nižim emisijama izduvnih gasova. Blagi hibridni sistem baziran je na tehnologiji povrata energije, tj. tokom kočenja energija se obnavlja i skladišti u objektu za skladištenje energije. Koristi se kada je motor pod većim opterećenjem, npr. tokom ubrzanja. Zbog toga, blagi hibridi oslobađaju manje zagađivača i ekološki su prihvatljiviji, a istovremeno osiguravaju značajnu fleksibilnost.

Zglobni blagi hibridni autobusi namijenjeni za Gliwice će prevoziti do 145 putnika, uključujući 40 sjedišta. Autobusi Solaris koje je naručio grad imat će prostor za invalidska i dječija kolica, kao i za bicikle. Najsavremeniji, ekološki prihvatljivi autobusi će imati klima uređaj, a putnici će imati koristi od USB priključaka za punjenje mobilnih uređaja i besplatnog Wi-Fi u vozilu, u skladu sa standardima prevoznika PKM Gliwice. Pored toga, vozila će biti opremljena sistemom video nadzora i sistemom za brojanje putnika. Prevoznik je također odlučio da u vozila ugradi uređaj za blokadu paljenja, odnosno sistem za testiranje trezvenosti vozača.

PKM Gliwice je Solarisov klijent već dugi niz godina. Prvi autobusi Urbino u ovaj šleski grad isporučeni su još 2005. godine. Od tada je prevoznik kupio skoro 150 Solaris autobusa dimenzija 12, 15 i 18 metara.

Urbino autobusi sa blagim hibridnim pogonom dio su ponude proizvođača od 2020. godine i uživaju veliku popularnost među svojim klijentima. Solaris je do sada isporučio 75 vozila ovog tipa u različite gradove uključujući, između ostalog, 16 Urbino blagih hibridnih jedinica u Glonn (Njemačka), 29 u Łódź (Poljska), 6 u Piotrków Trybunalski (Poljska) i 4 autobusa u Beč (Austrija).