Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Prvi troosovinski autobus stigao u Vildan Tours!

EKSKLUZIVNO: Prvi troosovinski autobus stigao u Vildan Tours!

1648
0
PODIJELI

Prije nekoliko dana je sarajevska kompanija Vildan tours proširila svoj vozni park sa još jednim fenomenalnim autobusom. Radi se o prvom troosovinskom MAN Lion's Coach autobusu nove generacije u Bosni i Hercegovini, ali ujedno i prvom troosovincu u floti ovog prevoznika. Kompanija posluje skoro 30 godina, ali evo tek sada je došlo na red da flotu obogate i sa vozilom na tri osovine.

Novi MAN, koji nosi oznako R08, će se na taj način pridružiti “braći” sa oznakom R07, a proizveden je 2017. godine. Vozilo ima njemačko porijeklo, a u trenutku naše posjete je sat pokazivao oko 420.000 pređenih kilometara. Opremljen je sa domaćim MAN motorom 460 KS i automatskim mjenjačem od 12 brzina. Na ovaj način kompanija je nastavila trend da za vozni park nabavlja isključivo vozila stara tek par godina i sa Euro 6 motorima.

Nova generacija Lion's Coach autobusa donijela je značajne promjene u vanjskom dizajnu čije su zadnja i prednja strana urađena u kombinaciji stakla i plastike. Još jedna nova značajka je i vanjska LED rasvjeta (glavna svjetla, dnevna svjetla i žmigavci). Poklopci bunkera se otvaraju paralelno, a vjetrobransko staklo je grijano i tonirano. Bočna stakla su dvostruka i totalno su zatamnjena. Vanjski retrovizori su također grijani i elektronski su podesivi. O tome koliko je nova generacija Lion's Coacha bila uspješna govori i veliki broj nagrada između kojih se izdvaja za autobus godine 2020.

Nova generacija Lion's Coacha donijela je i brojna unaprijeđenja u aktivnim i pasivnim sigurnosnim sistemima. Neki od njih su poboljšani intarder, Efficient Roll funkcija, Elektronski sistem kočnica (EBS) s ABS i ASR sistemima, ESP, tempomat, LGS (Lane guard system) te EBA (Emergency brake assist). Za dodatnu sigurnost će se pobrinuti nadzor zadnjih vrata kamerom kao i kamera za vožnju unatrag. Najveći dio radnog prostora vozača zauzima multifunkcionalni upravljač sa istaknutim znakom lava, a koji je podesiv po visini i nagibu. Sjedište vozača je opremljeno grijačem, mikrofonom te sistemom vibracija koje se pokreću kada aktivan neki od sigurnosnih sistema vozila kao što je radar LGS ili EBA.

S obzirom da je vozilo u najdužoj izvedbi tako ima i maksimalni kapacitet sjedišta: 57+1+1. Naravno, sva sjedišta su u turističkoj izvedbi, a napravio je proizvođač Kiel. Prvi vlasnik se odlučio sa sivo-crvenu kombinaciju sa kožnim naslonom za glavu. Sva sjedišta imaju podesive naslone, bočno izmicanje, sigurnosne pojaseve u dvije točke i tri tačke vezanja te MAN amblem ušiven na naslonu na svim sjedištima. Također, sva sjedšta imaju i preklopne naslone za ruke do hodnika, preklopne stoliće, mrežice za novine i naslone za noge na donjem dijelu sjedišta.

Vozilo će se koristiti isključivo na vanlinijskim vožnjama, što znači da vozilo mora imati i odličan paket opreme. Osim standardnih sistema za klimatizaciju i grijanje, možemo spomenuti da će putnici imati i prednosti od MMC (Multi Media Coach) Advanced sistema kojeg čini navigacijski sistem za Evropu, AUX-in i USB priključci te DVD player sa dva LCD monitora od 19 inči. Vozilo je opremljeno i prednjom panoramskom kamerom koja može reproducirati sadržaj vožnje uživo i na monitore u putničkom prostoru. Od ostale opreme možemo spomenuti da vozilo ima toalet, dva frižidera, kuhinju te pod urađen u imitaciji drvene obloge.

U kratkom razgovoru, naš domaćin Džanan Bašović, menadžer kompanije, nam je rekao da kompanija trenutno ima 17 vozila, a na naše pitanje otkud baš da se kupi i troosovinac, kojeg do sada nije bilo u kompaniji dobili smo odgovor: “Do sada nismo imali vozilo preko 50 sjedišta, ali zahtjevi tržišta diktiraju šta je potrebno pa smo se prilagodili tome i evo stigao je i prvi troosovinac u našu kompaniju. Pozitivno iskustvo sa prethodna dva MAN autobusa na dvije osovine bio je odlučujući faktor prilikom ove nabavke. O daljim prinovama u bližoj budućnosti neće biti riječi, ali ukoliko se na tržištu pojavi interesantno vozilo novije generacije nastojati ćemo ne propustiti priliku za podmlađivanje i proširenje voznog parka.”

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Vildan tours želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!