Naslovnica Novosti Daimler Buses na Busworld Europe 2023: fokus na elektromobilnosti, sigurnosti i održivosti

Daimler Buses na Busworld Europe 2023: fokus na elektromobilnosti, sigurnosti i održivosti

330
0
PODIJELI

Daimler buses je za ovogodišnji Busworld Europe spremio izložbeni štand površine 2700 kvadratnih metara sa osam inovativnih Mercedes i Setra autobusa. Još tri vozila iz dva glavna brenda autobusa biće izložena na otvorenom izložbenom prostoru, uključujući dva spektakularna vozila spremna za probne vožnje. Bogatstvo premijera na povezane teme elektromobilnosti, sigurnosti i održivosti, brojne inovacije u autobusima, nove i inovativne usluge brenda usluga Omniplus, godišnjica BusStorea, vodećeg brenda polovnih autobusa – biće predstavljeno između 7. i 12. oktobra na Busworld Europe 2023 u Briselu. Tako će grupa pokazati svoju vodeću ulogu kako u transformaciji na elektromobilnost tako i u razvoju novih sigurnosnih i pomoćnih sistema, kao i održivog transporta sa redovnim autobusima i turističkim autobusima u Evropi i širom svijeta.

Mercedes: eMobility za gradske autobuse, ekonomični Intouro, sveobuhvatno poboljšani Tourismo
Svestrani i ekonomični Mercedes Intouro hibridni međugradski autobus dočekuje posjetioce na ulazu u sajam autobusa. U okviru izložbenih hala, svoju premijeru će proslaviti potpuno električni eCitaro solo autobus sa gorivim ćelijama. Pored njega će biti izložen eCitaro sa najnovijom generacijom baterija NMC3 i paketom performansi, kao i brazilska šasija gradskog autobusa eO500U kao evropska premijera.

Zajedno, ovo troje definiše visok nivo razvoja lokalnih gradskih autobusa bez emisija – sa ovim triom, gradovi u Evropi i šire će postati pogodniji za život. Svako ko želi da iskusi ovo uživo za volanom ili da se vozi, također će imati priliku da to učini: Mercedes eCitaro G Fuel Cell dostupan je za probne vožnje napolju – što proširuje trio vozila na kvartet.

Mercedes Tourismo predstavlja nivo savremenih turističkih autobusa visokog nivoa u poslovnom segmentu na izložbenom štandu u Briselu. U mnogim aspektima, prošao je ključni dalji razvoj uoči sajma, kombinujući ekonomičnost, sigurnost i udobnost.

Pored elegantne antracit metalik boje, sva vozila sa Mercedesovom zvijezdom dijele mnoštvo novih sigurnosnih i pomoćnih sistema. Mercedes kao sinonim za sigurnost – to će još jednom biti vidljivo na Busworld Europe 2023 u Briselu.

Setra: nova MultiClass LE, dodatno nadograđena, fascinantni turistički autobusi, ekstravagantan izgled
Setra je također neodvojivo povezana sa bezbjednošću. Inovacije izložbenih vozila na sajmu Busworld Europe 2023 u Briselu to još jednom naglašavaju. Nedavno predstavljena serija modela Setra MultiClass LE će proslaviti svoju sajamsku premijeru – izuzetno svestran međugradski autobus sa niskim dizajnom, koji je podjednako izvanredan kada se koristi kao gradski autobus i u prigradskom saobraćaju. Novi, vrhunski model Setra 518 LE demonstrira izvanredan format nove MultiClass LE na otvorenom prostoru izložbe: troosovinski međugradski gigant dužine 14,5 metara spreman je za probne vožnje – i predstavlja se sa brojnim novim i dalje razvijenim sigurnosnim karakteristikama.

Fascinantni turistički autobusi takođe imaju koristi od ovih: Setra ComfortClass i TopClass visokopodni turistički autobusi predvođeni stilski unaprijeđenom dvospratnom Setrom 531 DT će također biti tu. Dašak ekstravagancije je obavezan za Setru: ovo se odnosi na odabranu komfornu opremu u turističkim autobusima, kao i na njihov izgled sa toplim i nepogriješivim medeno žutim metalik bojama.

Mercedes i Setra: novi i poboljšani sistemi pomoći, MirrorCam umjesto vanjskih retrovizora na zahtjev
Daimler Buses se fokusiraju na sigurnost: brendovi Mercedes i Setra su već tradicionalno pioniri novih sigurnosnih tehnologija i sistema pomoći. Na sajmu Busworld Europe 2023 u Briselu, Daimler Buses će predstaviti sveobuhvatan asortiman novih i poboljšanih sistema pomoći.

Novi Active Brake Assist 6 (ABA 6) pomoćni sistem pri kočenju u slučaju nužde za turističke autobuse koristi kombinaciju radarskih senzora kratkog i dugog dometa, kao i kameru. ABA 6 detektuje pokretne ili nepokretne osobe i bicikliste ispred vozila i može samostalno sprovesti kočenje u slučaju nužde. Sa ABA 6 nesreće se mogu izbjeći još pouzdanije. Sistem pokriva čitav raspon brzina vozila i aktivan je u pozadini.

Daimler Buses će predstaviti i Preventive Brake Assist 2 za niskopodne autobuse, sljedeću generaciju prvog aktivnog sistema pomoći pri kočenju na svijetu posebno razvijenog za autobuse sa redovnim servisom. Ovaj sistem može reagirati na nepokretne i pokretne objekte, uključujući pješake i bicikliste. Sada može da rukuje sa nekoliko objekata istovremeno i, u okviru ograničenja sistema, nudi poboljšanu detekciju objekata izvan kolovoza.

Novi pomoćni sistem pri skretanju Sideguard Assist 2, koji je također baziran na radaru, reagira i, zahvaljujući novom konceptu senzora, još preciznije upozorava ako postoji opasnost od sudara s pješacima i biciklistima. Sistem se sada koristi i za vozačevu stranu. Ovo čini skretanje lijevo još sigurnijim.

Frontguard Assist je potpuno nov. Ovaj sistem je također baziran na radaru. Otkriva i upozorava na prepreke ili ljude direktno ispred vozila do brzine od 15 km/h. Sideguard Assist 2 i Frontguard Assist se kombinuju da obezbjede kompletan sistem upozorenja za prepreke i ljude sa strane i ispred vozila.

Novost je i inteligentni sistem određivanje brzine vozila prema saobraćajnim znakovima. On upoređuje trenutnu brzinu vozila sa dozvoljenom brzinom vozila i upozorava vozača ako je dozvoljena brzina prekoračena.

U budućnosti će sve serije Mercedes i Setra modela autobusa, bilo da se radi o gradskim, međugradskim ili turističkim autobusima, biti opciono dostupne sa MirrorCam umjesto prethodno ugrađenih vanjskih retrovizora. Prednosti su prošireno vidno polje za vozača kroz prozore i znatno bolja vidljivost pozadi u mraku zahvaljujući pojačanju preostalog svjetla. Mala površina sočiva kamere je manje podložna prljavštini. U poređenju sa konvencionalnim retrovizorima, MirrorCam jedva ili malo viri izvan ivica vozila. To znači lakše manevriranje i manje štete. Konačno, površina vozila okrenutog prema naprijed se smanjuje, što pozitivno utiče na potrošnju goriva.

Omniplus: održiv, siguran, digitalan i sa inovativnim uslugama
Omniplus, brend usluga Daimler Buses, predstavlja nova i dokazana servisna rješenja u Briselu. Fokus je na održivosti, sigurnosti i digitalizaciji. Održivost počinje procesom proizvodnje, na primjer proizvodnjom originalnih dijelova. U tom kontekstu, Omniplus je razvio rješenja, kao što su ponovna proizvodnja dijelova, 3D printanje ili drugi vijek za baterije visokog napona. Omniplus kursevi obuke služe da osiguraju sigurnost vozila, putnika i vozača. Novi Premium Dynamic i Premium Regional Dynamic servisni ugovori, koji omogućavaju dinamičke mjesečne cijene usluga na osnovu stvarne kilometraže vozila, osiguravaju sigurnost i ekonomičnost.

Omniplus nudi i alate kao što su Omniplus On i Omniplus OnUptime pro, a sve kako bi se preko digitalne usluge poboljšali dostupnost i ekonomska efikasnost voznog parka. Daimler Buses je jedan od prvih proizvođača vozila u Evropi koji svojim kupcima nudi podatkovni interfejs za daljinsko praćenje autobusa koji je certificiran prema univerzalnom međunarodnom ITxPT standardu: virtualni TiGR podatkovni interfejs (Teledijagnostika za inteligentnu garažu u realnom vremenu).

BusStore: deset godina kvalitetnog brenda za rabljene autobuse i putničke autobuse
BusStore, međunarodni brend kvaliteta polovnih autobusa pod okriljem Daimler Buses, ove godine slavi svoju desetu godišnjicu. Od osnivanja 2013. godine, BusStore je postao evropski tržišni lider u sektoru i kontinuirano širi svoju mrežu. Godišnjica će biti pokrenuta u Briselu brojnim kampanjama.

Autobusi brendova Mercedes i Setra bili su u fokusu asortimana BusStore od početka; danas čine više od tri četvrtine svih kupovina i prodaja. Osim toga, svi uobičajeni brendovi autobusa također su uključeni u prodajne liste. Jasne i univerzalne klasifikacije, finansiranje, garancije, ugovori o servisiranju, rekonstrukcije i naknadna ugradnja novih sigurnosnih sistema te ponude za lizing čine osnovu za uspjeh brenda polovnih autobusa BusStore.