Naslovnica Novosti VDL Bus & Coach isporučuje 50 električnih autobusa za KVG

VDL Bus & Coach isporučuje 50 električnih autobusa za KVG

226
0
PODIJELI

KVG Kieler Verkehrsgesellschaft mbH i VDL Bus & Coach postigli su dogovor za još jednu narudžbu od 50 Citea nove generacije s opcijom za 10 dodatnih jedinica. Vozila, u potpunosti bazirana na električnom pogonu, bit će isporučena 2024. i 2025. godine. Ovom narudžbom KVG će u svom voznom parku premašiti 100 vozila brenda VDL Bus & Coach.

VDL Bus & Coach će isporučiti 30 električnih zglobnih autobusa nove generacije Citea LF-181 i 20 električnih autobusa nove generacije Citea LF-122. Vozila će biti opremljena baterijama kapaciteta 522 kWh (LF-181) i 429 kWh (LF-122). Nadalje, nova generacija Citea za KVG ima sistem kamera umjesto klasičnih retrovizora, a biće opremljen i pantografom.

Thomas Mau, šef operacija i tehnologije u KVG Kiel, je rekao: “Drago nam je što smo napravili još jedan korak u transformaciji našeg autobuskog voznog parka sa našim partnerom VDL. Nakon što preuzmemo 50 novih gradskih autobusa, više od polovine našeg voznog parka će se sastojati od električnih autobusa na baterije i VDL vozila. Ova vozila pokazuju visok tehnički standard i u najvećoj mogućoj mjeri zadovoljavaju naše zahtjeve. Saradnja, kako tokom implementacije ovog novog sistema tako i naknadno u oblasti postprodaje, bila je prvoklasna u svakom pogledu i veoma kooperativna.”

Richard van den Dungen, glavni komercijalni direktor u VDL Bus & Coach, je izjavio: “Veoma smo ponosni što je KVG ponovo odabrao VDL Bus & Coach za još jednu narudžbu električnih gradskih autobusa. Veliko je priznanje kada vam veoma cijenjen kupac poput KVG-a još jednom ukaže svoje povjerenje. Nakon naših prethodnih isporuka Citea SLF i SLFA Electric 2020., 2021. i 2022. godine, KVG će sada moći iskusiti novu generaciju Citee, koja je također savršeno usklađena s njihovim operativnim zahtjevima svojom efikasnom potrošnjom energije i optimalnim voznim karakteristikama.”

KVG Kieler Verkehrsgesellschaft mbH i VDL Bus & Coach potpisali su službeni ugovor za nove električne autobuse u prisustvu gradonačelnika Kiela 13. septembra. Od jula iduće godine do 2025. godine Kiel će dobiti 50 novih električnih autobusa.

Godine 2001. Kieler Verkehrsaktiengesellschaft (KVAG) transformisan je u društvo sa ograničenom odgovornošću (GmbH) – KVG Kieler Verkehrsgesellschaft mbH. Grad Kiel je 100-postotni dioničar u općinskom preduzeću dionica kojim upravljaju vlasnici kao pružalac usluga za lokalni javni prevoz. KVG je partner u regiji Verkehrsverbund Kiel (VRK), koja je integrirana u državni sistem cijena karata Schleswig-Holstein (SH). Kompanija obavlja 38 linija u gradu Kiel svakog dana non-stop i skoro 29 miliona putnika je prevezeno u 2022. godini. To odgovara više od 11 miliona autobuskih kilometara na putu tokom prošle godine. Sa više od 782 predanih zaposlenih – od čega je 598 vozača autobusa – KVG igra važnu ulogu kao poslodavac. Uz sveobuhvatnu ponudu, sveobuhvatnu uslugu i modernu tehnologiju, KVG je pouzdan partner za lokalni javni prevoz (ÖPNV) u Kielu i oko Kieler Fördea.