Naslovnica Novosti Za održivi javni prevoz: Hülsmann Reisen se oslanja na MAN Lion’s City...

Za održivi javni prevoz: Hülsmann Reisen se oslanja na MAN Lion’s City E

239
0
PODIJELI

Najveća narudžba u privatnom sektoru za električne autobuse za MAN Truck & Bus: Hülsmann Reisen iz Voltlagea odabrao je 23 MAN Lion's City 12 E električna niskopodna solo autobusa. Ova odluka je korak ka održivom i modernizovanom javnom prevozu i pokazuje posvećenost obje kompanije ekološki prihvatljivoj mobilnosti. Konačnu primopredaju posljednjih novih vozila svečano su u Voltlagu 28. septembra 2023. godine ispratili predstavnici navedenih kompanija.

Nova 23 MAN Lion's City 12 E su niskopodni autobusi sa litijum-jonskim baterijama koji nude ukupni instalirani kapacitet od 480 kWh. Baterije imaju dubinu pražnjenja od 80% i 20% rezervu za prinudan rad. Radi veće sigurnosti i boljeg servisiranja, baterije su ugrađene u potpunosti na krov vozila. Vozila se mogu puniti do 150 kW, bilo sprijeda na desnoj strani vozila ili u zadnjem dijelu pomoću utikača za punjenje CCS-2.

Christoph Huber, generalni direktor MAN Truck & Bus Deutschland GmbH, je izjavio: “Kupovinom 23 MAN električna autobusa, Hülsmann Reisen iz Voltlagea šalje jasan signal za održivi lokalni javni prevoz. Ovi autobusi su izvanredan primjer električne mobilnosti orijentirane na budućnost na njemačkom tržištu i demonstracija povjerenja u cjelokupni paket MAN Truck & Busa. Veliko hvala ide i našem prodajnom timu – bravo.”

Sa ukupnom dužinom od 12,2 metra, električni autobusi nude prostor za do 75 putnika. Na srednje i jako frekventnim linijama predstavljaju idealnu kombinaciju prostora, udobnosti u vožnji i agilnosti. Posebnost verzije od dvanaest metara je veliki prostor posebne namjene naspram drugih vrata. Dužine je od četiri reda sjedišta i stoga nudi dovoljno prostora za osobe koje koriste hodalicu, invalidska kolica, kolica ili bicikl.

Autobusi imaju veoma široku paletu opreme, uključujući pomoćne sisteme za skretanje zasnovan na kameri i aktivnom upozorenju, MAN OptiView sistem za zamjenu retrovizora, 43 putnička sjedišta, antivirusne filtere za mikročestice, ambijentalno osvjetljenje i USB utičnice u putničkoj kabini, kao i privlačan vanjski dizajn.

Hülsmann Reisen, dugogodišnji MAN-ov kupac, već dugi niz godina oslanja se na MAN autobuse. Sa oko 150 autobusa, od kojih je skoro 50% MAN ili Neoplan, Hülsmann Reisen je jedna od vodećih privatnih kompanija u lokalnom javnom prevozu sa oko 220 zaposlenih. Posljednjih deset gradskih autobusa MAN Lion's City isporučeno je 2021. godine.

Karl Hülsmann jr, generalni direktor Hülsmann Reisen GmbH, je tokom ceremonije rekao: “Drago nam je što, uz pomoć sredstava Federalnog ministarstva za saobraćaj možemo nabaviti električne autobuse od MAN-a i osigurati javni prevoz u ruralnim područjima u još ekološki prihvatljivijim prijateljskom načinu. Već koristimo prve autobuse u međugradskom javnom prevozu. Bez međupunjenja, trenutno vozimo oko 360 km sa autobusima i još imamo oko 25% preostalog kapaciteta baterije.”