Naslovnica Novosti Održiva mobilnost za svakoga: Prvi MAN e-Bus isporučen u Africi

Održiva mobilnost za svakoga: Prvi MAN e-Bus isporučen u Africi

255
0
PODIJELI

Učiniti saobraćaj u gradovima širom svijeta još sigurnijim, tišim i čistijim jasan je cilj za MAN Truck & Bus. Kompanija je sada napravila važan korak ka ovom cilju predajom prvog potpuno električnog autobusa u Cape Townu. Vozilo Lion's Explorer E isporučeno u Južnoafričku Republiku bazirano je na novoj Lion's Chassis E, koja bi trebalo da krene u serijsku proizvodnju od 2024. godine. Ono što je posebno u ovom slučaju je to što, za razliku od Evrope, gdje MAN proizvodi i prodaje kompletne autobuse, kompanija uglavnom nudi šasije na globalnom tržištu, koje potom certifikovani proizvođači karoserija sklapaju u kompletne autobuse. U slučaju Lion's Explorer E, međutim, MAN nije “samo” isporučio šasiju, već je i napravio karoseriju prema željama kupaca i zahtjevima tržišta.

Prvi Lion's Explorer E, a time i prvi MAN električni autobus kupcu izvan Evrope, isporučen je kompaniji Golden Arrow Bus Services (GABS), koji će ga sada koristiti za probnu operaciju u Cape Townu. Cilj kompanije je da svoju flotu dizel autobusa postepeno zamjeni u flotu električnih vozila

“Partnerstvo sa kompanijama istomišljenika ključno je za napredovanje i stvaranje razlike. I za MAN, vožnja bez CO2 je ključni element njegove strategije, a primopredaja MAN Lion's Explorer E je prekretnica na tom putu”, kazao je Aleksandar Vlaskamp, ispred MAN Truck & Bus, i nastavio: “Naš put vodi od niske emisije do bez emisije. Da bismo to postigli, u potpunosti se oslanjamo na električnu mobilnost u segmentu gradskih autobusa sa Lion's City E u Evropi – a širom svijeta radimo isto sa Lion's Chassis E. Odgovornost za održivu mobilnost ne završava na evropskim granicama.”

U slučaju e-Busa za GABS, MAN ne samo da je isporučio šasiju, već je i napravio karoseriju u skladu sa željama kupca. Ovo je realizovano u fabrici MAN Bus u Olifantsfonteinu u Južnoj Africi. Montaža električne visokopodne šasije izvedena je zajedno sa drugom lokalnom MAN lokacijom u Pinetownu, koja je posebno održiva zahvaljujući svojoj klimatski neutralnoj proizvodnji. “Kombinirali smo najbolje od dva svijeta. Na ovaj način uspjeli smo isporučiti prvi električni gradski autobus koji će biti razvijen i napravljen u Južnoj Africi, a istovremeno ispuniti zahtjeve naših kupaca na putu ka nultim emisijama”, rekao je Jan Aichinger, direktor MAN Truck & Bus South Africa, na ceremoniji primopredaje. U budućnosti, Lion's Explorer E će stanovnike Cape Towna i njegove okoline sigurno, udobno i bez emisija odvesti do njihovih odredišta. Nalazi i iskustvo iz probnog rada, koji sada počinje, koristit će se za kontinuirano poboljšanje vozila.

Ovaj električni autobus ima četiri baterije zasnovane na dokazanoj NMC tehnologiji (litijum-nikl-mangan-kobalt baterija) sa po 80 kWh, što mu daje ukupni instalirani kapacitet od 320 kWh. Integrirani elektromotor stvara vršnu snagu do 240 kW i time dovoljnu snagu za korištenje na cestama južnoafričkog obalnog grada.

MAN Truck & Bus je tržišni lider u autobuskom biznisu u Južnoj Africi, s tržišnim udjelom od nešto više od 45 posto prodaje autobusa (kraj 2022.). Cilj je zadržati ovu poziciju i u budućnosti sa električnim pogonima. “Ovo zahtijeva vozila koja imaju inovativne tehnologije, uvjerljive domete i rješenja koja su prilagođena tržištu i dobro osmišljena – kao što je Lion's Explorer E. Činimo sve što možemo da osiguramo da novi eBus bude dobro prihvaćen u Južnoj Africi kao i naš Lion's City E u Evropi, sa preko 1.000 već proizvedenih jedinica“, poručili su iz MAN Truck & Bus.