Naslovnica Novosti Hess: 248 autobusa sa nultom emisijom za Lion i Ženevu – i...

Hess: 248 autobusa sa nultom emisijom za Lion i Ženevu – i još 241 kao opcija

225
0
PODIJELI

Švicarski proizvođač autobusa Hess pobijedio je na dva međunarodna tendera u Lionu i Ženevi za elektrifikaciju svojih voznih parkova. Kompanija će Lionu isporučiti ukupno 127 zglobnih trolejbusa na baterije i još 121 električnih zglobnih i dvozglobnih autobusa Ženevi u naredne četiri godine. Ugovori također uključuju nabavku infrastrukture za punjenje i opcije za još 241 vozilo do 2030. godine. Nova vozila će pomoći da se značajno proširi vozni park električnih autobusa u oba velika grada.

Dugogodišnji pozitivan razvoj zaostalih narudžbi Hessa vodi daljem širenju kapaciteta u Bellachu, Solothurnu, kao i u novoj fabrici u Portugalu. Broj zaposlenih se povećava na otprilike 800 u cijeloj grupi. Samo u Bellachu otvara se oko 40 dodatnih radnih mjesta, posebno u oblastima dijagnostike, mehanike, automatizacije i razvoja softvera. Osim toga, u narednim mjesecima će biti implementirane strukturne mjere za proširenje i optimizaciju proizvodnje.

U Lionu su administracija i političari dogovorili investicioni paket koji ne uključuje samo kupovinu modernog trolejbuskog voznog parka sa snažnim baterijama, već omogućava i upotrebu ovih vozila na linijama koje su ranije radili dizel autobusima. Ovo će značajno smanjiti i emisiju CO2 i buku. Nova vozila će dopuniti vozni park od 34 vozila istog tipa koji je već u upotrebi od februara 2021.

U Ženevi, operater javnog prevoza TPG (Transports Publics Genevois) će imati potpuno električnu flotu autobusa do 2030. godine. Kao dobavljač sistema, Hess će isporučiti sistem po sistemu ključ u ruke koji se sastoji od vozila i infrastrukture za punjenje. Za to će Hitachi Energy (do 2020. Hitachi ABB Power Grids) doprinijeti potrebnoj infrastrukturi kao podizvođač Hessa. Prvi novi e-busevi Hessa trebali bi krenuti na liniju od 2025. godine. Vozila će se puniti putem stanica za brzo punjenje na odabranim stanicama. Tehnologija brzog punjenja (ranije poznata kao TOSA sistem) omogućava punjenje u roku od nekoliko sekundi i minimizira vrijeme zastoja vozila. 67 vozila će biti zglobno, dok će 54 biti dvozglobno. Bit će isporučen dobro poznati model lightTram®.