Naslovnica Novosti Solaris će isporučiti još električnih autobusa za Opole

Solaris će isporučiti još električnih autobusa za Opole

232
0
PODIJELI

Već nekoliko godina, operater Miejski Zakład Komunikacji u poljskom gradu Opole ulaže u javni prevoz bez emisija i postepeno povećava udio električnih vozila u svom voznom parku gradskih autobusa. Krajem 2024. godine grad će dočekati više električnih autobusa sa brendom Solaris, pošto je potpisan ugovor između MZK-a i proizvođača. On podrazumijeva isporuku devet električnih autobusa Solaris Urbino 12 zajedno sa jednim pantografom i tri stacionarna punjača.

Partnerstvo između Solarisa i MZK Opole datira od 2020. godine. Ukupno 15 Solaris autobusa, uključujući 5 električnih, već krstari ulicama grada. Vrijedi napomenuti da će za nekoliko sedmica na ulice Opolea krenuti još 8 električnih autobusa. Operater MZK ih je naručio krajem 2022. godine. Nakon završetka nove narudžbe, u gradu će saobraćati ukupno 22 Solaris električna autobusa, što čini gotovo petinu cjelokupnog voznog parka.

Ovog puta Opole se odlučio za električni model Urbino 12. Autobusi će biti opremljeni električnim motorom koji će se pokretati energijom dobivenom iz Solaris High Energy baterija. Punjenje će se vršiti preko utičnog konektora, kao i preko obrnutog pantografa, odnosno spuštenog sa jarbola za punjenje na krov autobusa. Parametri baterije i potrebna infrastruktura za punjenje će osigurati dovoljnu operativnost vozila i fleksibilnost za nosače.

Udobna unutrašnjost električnog autobusa Urbino 12 može primiti do 29 putnika. Toplotni komfor će biti osiguran efikasnom i ekološki prihvatljivom klimatizacijom sa toplotnom pumpom CO2 koja koristi toplinu izvana kako bi postigla odgovarajuću temperaturu okoline unutar vozila. Vozila naručena od strane prevoznika će također imati USB priključke za punjenje i Wi-Fi pristup. Kako bi povećali sigurnost putnika, MZK se odlučio i za antivirusni sistem koji koristi UV tehnologiju. Vozači će imati koristi od sistema pomoći kao što je pomoćni sistem u mrtvom uglu i CMS sistem koji pokreće automatsko kočenje. Kada radarski senzor instaliran na vrhu autobusa detektuje rizik od potencijalnog frontalnog sudara, sistem prelazi u režim kočenja, smanjujući brzinu i na taj način minimizirajući posljedice potencijalnog sudara.

Danas je Solaris Bus & Coach vodeći proizvođač proizvoda s nultom emisijom za javni prevoz. Proizvođač autobusa je pionir kada je u pitanju isporuka modernih rješenja za održivi javni prevoz i nudi ne samo tehnološki napredna električna vozila, već i sveobuhvatnu infrastrukturu za punjenje. Do danas je kupcima u 21 evropskoj zemlji isporučeno preko 2.000 električnih autobusa na baterije, a trenutno se izvršavaju ugovori za još 1.000 jedinica.