Naslovnica Ekskluzivno BHBus na Busworld Europe 2023: MAN Truck & Bus

BHBus na Busworld Europe 2023: MAN Truck & Bus

493
0
PODIJELI

Nakon nekoliko godina kao zvanični medijski partner iz Bosne i Hercegovine, ove godine nam se otvorila i mogućnost da posjetimo po prvi put najznačajniju manifestaciju u autobuskoj industriji – Busworld Europe u Briselu. Sa ovim člankom počinjemo seriju članaka šta smo tamo zabilježili. Prvi na redu su predstavnici omiljenog brenda po broju vozila u Bosni i Hercegovini – MAN Truck & Bus, koji su na svom štandu izložili autobuse iz programa MAN i Neoplan.

MAN Truck & Bus je ozbiljno shvatio ovogodišnji sajam, pošto se isti održava po prvi put nakon četiri godine, pa je na štandu bila brojna ekipa. Bitno je spomenuti da su predstavnici njemačkih proizvođača spremili impresivnu prezentaciju vozila kako u izložbenom prostoru unutra, tako i vani. Unutra je jedna od glavnih zvijezda bio MAN Lion's Coach R07. Prvo što smo primjetili jeste nedostatak klasičnih retrovizora, koji su zamjenjeni sistemom kamera, kao i uskoro obavezni sigurnosni sistemi za pješake i mrtve uglove koji je montiran na bunkerima. Također, jedan od novih detalja je i novi stilizovani natpis “Lion's Coach”. U unutrašnjosti je dosta novina, zapravo – cijela unutrašnjost je nova. Počevši od volana, centralnog dijela, displeja, sjedišta do svih ostalih sitnih detalja.

Svjetsku premijeru na ovom sajmu je imao i model MAN Lion's Intercity LE 14. Kao što samo ime govori, radi se o niskoulaznom prigradskom modelu na tri osovine i ukupne dužine 14.43 metra. Predstavljeni model ima dizelski pogon, ali uskoro se mogu očekivati i modeli sa alternativnim pogonima. Model se može prilagođavati prema zahtjevima klijenata, prije svega sa brojem vrata te unutrašnjim rasporedom i kapacitetom. Kada smo spomenuti kapacitet, ovo vozilo može primiti ukupno 127 putnika. Nova unutrašnjost te ultra-moderni kokpit su također odlika ovog modela.

Drugu svjetsku premijeru koju je spremio MAN Truck & Bus se odnosi na MAN Lion's City 12 E LE. Ovo je prvi električni MAN niskoulazni autobus i njegova baza je solo električni model od 12 metara sa centralnim pogonom i modularnim baterijama. Međutim, ovaj model osigurava posebno visok nivo udobnosti sjedenja sa do 41 putničkim sjedištem plus prostorom za posebne namjene za invalidska i dječja kolica te zadnjim dijelom bez tornja u dizajnu niskog ulaza. Tako je ovaj Lion's City 12 E LE savršen za prigradske linije sa odobrenjem klase 1 vozila.

Na štandu je bio prisutan i MAN Lion's City 10 E, električni solo autobus dužine 10,5 metara koji donosi mnogo novina i inovacija, a o kojem smo već ranije pisali na našem portalu: Efikasan i u brdu i u dolini: električni MAN Lion's City 10 E se odlično snašao na testu u Dolomitima. Vrijedi spomenuti da je ovaj autobus proglašen i za autobus godine u Španiji. Baš kao i Lion's Coach, svi izloženi Lion's City modeli su sa sistemom kamera umjesto klasičnih retrovizora. Na štandu je bio predstavljen i minibus MAN TGE Coach, koji pokušava biti odgovor na veoma popularni Mercedes Sprinter. Predstavljena varijanta je bila u konfoguraciji 16+1+1 sjedišta i sa motorom snage 177 KS. Interesantno je da u sali nije bilo ni jednog Neoplanovog autobusa.

Ipak, u drugom dijelu tj. vani je također bilo dosta predstavljenih autobusa. Kao demo vozila su služili električni MAN Lion's City 12 E i MAN Lion's City 10 E te dizelski MAN TGE Coach. U ovom dijelu su i ljubitelji Neoplana došli na svoje pošto su vani bila izložena četiri autobusa sa Neoplan značkom. Tu su bila dva Neoplan Skylinera te po jedan Neoplan Cityliner HDC i Neoplan Tourliner SHDL. Vrijedi istaći da su po jedan Skyliner te Cityliner i Tourliner predstavljeni u posebnoj Diamond edition koja naprosto ostavlja bez dana. Posebno su bili impresivni sa unutrašnjosti koja je bila sa mnogim unaprijeđenjima, kao i model Lion's Coach, ali i VIP uređenjem. Ovo je vjerovatno i zadnji put da vidimo neke izmjene na modelu Cityliner HDC, kojeg su karakterisale i nove ratkape, pošto se očekuje da bi za idući Busworld mogao biti predstavljen i novi model. Ipak, ovaj model se manje-više proizvodu u istom obliku od 2007. godine.

Posebno ističemo gostoprimstvo MAN ekipe iz Bosne i Hercegovine, koja je ovom prilikom objavila i jedan zaključen posao. Naime, sa četiri lavlja urlika proslavljeno je sklapanja posla za četiri nova MAN Lion's Coach autobusa za kompaniju Biss tours iz Zenice.

Sada vas prepuštamo galeriji slika koje smo zabilježili vezano za ove proizvođače: