Naslovnica Novosti Švedska dobija još Solaris električnih autobusa

Švedska dobija još Solaris električnih autobusa

201
0
PODIJELI

Solaris Bus & Coach je potpisao još jedan ugovor o isporuci električnih autobusa, a ovaj put se radi o švedskom gradu Kristianstad. Kao dio ugovora, prevoznik VR naručio je ukupno 23 električna autobusa iz porodice Solaris Urbino, uključujući 20 električnih Urbino 15 LE i 3 električne jedinice Urbino 12. Dodavanje ovih novih i tehnološki naprednih vozila floti označava prekretnicu u eliminaciji štetnih emisija i poboljšanju kvaliteta zraka u gradu. Solaris će isporučiti naručena vozila već u julu iduće godine.

Električni Urbino 15 LE je električni autobus dizajniran za vožnju na gradskim i međugradskim linijama. Vozilo će imati baterije sa kapacitetom od preko 550 kWh koje će omogućiti maksimalnu autonomiju i efikasnost. Električni autobus Urbino 12 je najpopularniji niskopodni gradski električni model u Solarisu sa nultom emisijom štetnih gasova. Autobus od 12 metara biće opremljen baterijama kapaciteta preko 400 kWh. Jedinice za skladištenje energije oba modela će se puniti sa izlaznom snagom od 130 kW preko priključnog konektora.

Vozila za Kristianstad će biti dostupna putnicima sa ograničenom pokretljivošću. Na vozilima Urbino 15 LE electric i Urbino 12 electric biće postavljene dvije rampe za putnike sa invaliditetom, kao i sjedišta koja su dostupna direktno sa niskog poda. Dodatna karakteristika vozila će biti LED RGB rasvjeta, koja će omogućiti promjenu boje u zelenu, dajući unutrašnjosti moderan izgled. Bezbjednost putnika i vozača biće obezbjeđena sistemom za nadzor i rješenjem eMirror, koje uključuje kamere postavljene umjesto tradicionalnih retrovizora, što značajno poboljšava vidljivost tokom upravljanja vozilom.

Solaris je učvrstio svoju poziciju evropskog lidera za rješenja s nultom emisijom u javnom prevozu. Kristianstad će biti još jedna švedska destinacija koja će se pohvaliti autobusima na baterije koje proizvodi Solaris. “Svaki novi grad koji odluči investirati u Solaris vozila bez emisija je još jedan znak povjerenja i najbolji dokaz visokog kvaliteta naših proizvoda. Veoma smo zadovoljni što smo partner u transformaciji lokalnog javnog prevoza kako bi postao održiviji”, rekao je Olivier Michard, član Upravnog odbora za prodaju, marketing i postprodaju u Solaris Bus & Coach.