Naslovnica Novosti Alexander Dennis predstavio novu generaciju autobusa: Više izbora, više fleksibilnosti i više...

Alexander Dennis predstavio novu generaciju autobusa: Više izbora, više fleksibilnosti i više vrijednosti

202
0
PODIJELI

Alexander Dennis predstavio je svoju novu generaciju baterijskih električnih autobusa za Veliku Britaniju i Irsku predstavljanjem novog Enviro100EV malog autobusa i Enviro400EV dvospratnog autobusa. Oni pružaju korak promjene u performansama i dio su šire porodice autobusa s nultom emisijom štetnih plinova sljedeće generacije. Novi autobusi su u potpunosti konstruisani kao vozila sa nultom emisijom iz temelja. Oni predstavljaju zadivljujući novi jezik dizajna koji naglašava njihove akreditive nulte emisije i omogućava lokalnim vlastima i autobuskim operaterima da daju značajnu izjavu o svom ulaganju u čistiji vozni park.

Dvospratni Enviro400EV dužine 11,1 metara dizajniran je da premosti gužvu na prometnim gradskim i međugradskim linijama, unapređujući opcije elektrifikacije za osnovne usluge širom Velike Britanije i Irske sa dometom preko 400 kilometara. Enviro100EV je veoma upravljiv mali autobus, dugačak samo 8,5 metara i širok 2,35 metara. Ipak, vožnja u njemu daje dojam velikog autobusa i pokriva do 450 km na jednom punjenju.

Predsjednik i generalni direktor Alexander Dennisa, Paul Davies, rekao je: “Tempo promjena u našoj industriji je brz. Ponosni smo na napredak koji smo napravili s električnim autobusima u posljednjih sedam godina, kao i na široku paletu tehnologija niske emisije prije toga. Sada je vrijeme da napravimo sljedeći korak i podignemo autobuse sa nultom emisijom na viši nivo. Dajemo vlastima i operaterima više izbora, veću fleksibilnost i veću vrijednost s našom sljedećom generacijom električnih autobusa.”

Alexander Dennis je integrirao novu pogonsku liniju s nultom emisijom iz vlastitih sredstava, radeći sa vodećim tehnološkim partnerima. Voith Turbo isporučuje Voith Electrical Drive System (VEDS), koji je posebno razvijen za potrebe gradskih i međugradskih autobusa. Dok Enviro100EV koristi varijantu VEDS za srednje opterećenje, verzija za teške uslove rada koristi se u Enviro400EV za mogućnost nagiba i maksimalnu pouzdanost čak i pri većim radnim brzinama.

Baterijski sistem za budućnost razvijen je u partnerstvu sa Impact Clean Power Technology. Koristeći NMC litijum-jonske ćelije, isporučuje veću ukupnu propusnost energije – do 1,4 GWh u Enviro400EV – što će omogućiti operaterima da duže ispune operativne zahtjeve sa originalnim setom baterija. Baterijski paketi su montirani unutar šasije i zadnjeg dijela vozila, kao i ispod stepeništa Enviro400EV. Podni paketi su mehanički izolirani, a ne direktno pričvršćeni na šasiju, štiteći ih od vanjskih opterećenja od uvrtanja i udaraca koji mogu uzrokovati prijevremeni kvar.

Sa lokacijama baterija optimizovanim za balansiranje raspodjele težine i izbjegavanje upada u putničke prostore, Enviro400EV ima konvencionalni raspored donjeg salona s ravnim podom, poboljšavajući prostor za noge sjedećih putnika i povećavajući ukupni putnički kapacitet do 19%. Pristup gornjem spratu je preko dokazanog ‘kvadratnog kućišta’ Alexander Dennisa bez ikakvih ugaonih stepenica, što nudi optimalnu kombinaciju praktičnosti i sigurnosti. Kada se popnu na sprat, putnici će uživati u pogledu kroz prozore pune dubine, kao i novo panoramsko gornje prednje staklo i opcione krovne prozore.

Radno okruženje za vozače autobusa je također poboljšano novim volanom, podesivim displejom na instrument tabli i poboljšanim grijanjem, hlađenjem i ventilacijom u kabini. Redizajnirana geometrija prednjeg dijela vozila omogućava vozačima bolju direktnu vidljivost i štiti ranjive učesnike u saobraćaju. Direktor inženjeringa Alexander Dennis Group Chris Gall je objasnio: “Primjenjujemo dokazane principe iz automobilske industrije na autobuse: obezbjeđujemo poboljšanu vidljivost za vozača, modificiramo oblik prednjeg kraja kako bi ponudio uglove koji se odbijaju, a ne udaraju, i smanjujemo krutost sistema kako bismo umanjili rizik od svakog utjecaja koji se dogodi.”

U kombinaciji s daljnjim mjerama oko vozila, uključujući najnovije tehnologije za pomoć, kao što su tehnologija za ograničavanje brzine i zvučna upozorenja, sljedeća generacija električnih autobusa Alexander Dennisa ispunjava trenutne i buduće ciljeve Standarda za sigurnost autobusa Transport for Londona, za koji je proizvođač bio razvoj partner i dobio je nagradu TfL Supplier Award.

Novi Enviro100EV i Enviro400EV standardno dolaze sa petogodišnjom garancijom koja je vodeća u industriji. Paul Davies je rekao: “Vjerujemo da promišljeni inženjering, specifikacije premium komponenti i kvalitet izrade treba podržati, i to će biti. Naše baterije imaju osmogodišnju garanciju kao standard, a produženje je dostupno na 12 godina na razumnoj komercijalnoj osnovi.”

Alexander Dennis će raditi s vlastima i operaterima kako bi modelirao njihove operativne zahtjeve za svoje električne autobuse sljedeće generacije kroz simulaciju multifizičkih standarda u industriji, procjenjujući vijek trajanja njihovih baterija na predviđenim linijama i prateći dnevnu temperaturu i baterija. Sa ovim modeliranjem linije i uzimanjem u obzir finansijskih opcija, napajanja, troškova održavanja i raspoloživih grant sredstava, Alexander Dennis će svojim klijentima ponuditi 20-godišnji obračun ukupnih troškova vlasništva. Proizvođač može dalje podržati tranziciju gradova i autobuskih kompanija na autobuski vozni park sa nultom emisijom tako što će preporučiti partnere za finansiranje – uključujući one koji su spremni da preuzmu punu 20-godišnju garanciju – i dobavljače infrastrukture, ili radeći sa postojećim partnerima kupaca.

Enviro400EV i Enviro100EV za Veliku Britaniju i Irsku dio su šire porodice autobusa nove generacije nulte emisije Alexander Dennis koji također uključuje troosovinski Enviro500EV dvospratni električni autobus za međunarodna tržišta, lansiran ranije ove godine u Hong Kongu. Međunarodna verzija Enviro100EV je u razvoju, kao i autonomni Enviro100AEV i varijanta Enviro400EV koja ima gornji sprat otvoren. Sljedeća generacija električnih autobusa Alexander Dennis na baterije za Veliku Britaniju i Irsku bit će završena 2025. godine s novim solo Enviro200EV autobusom koji će također biti u potpunosti konstruiran i napravljen iz vlastitih sredstava.

Pored svojih autobusa nove generacije, Alexander Dennis će nastaviti da prodaje i podržava električne autobuse napravljene u partnerstvu sa BYD-om. Preko 1.500 ovih BYD-Alexander Dennis Enviro200EV i Enviro400EV trenutno je u upotrebi u Velikoj Britaniji i Irskoj.