Naslovnica Novosti Neuchâtel povukao iz rada zadnje NAW trolejbuse

Neuchâtel povukao iz rada zadnje NAW trolejbuse

257
0
PODIJELI

Dana 28. januara 2024., posljednji visokopodni trolejbusi u Švicarskoj poslani su u mirovinu uz službeno oproštajno putovanje. Radi se o zglobnim trolejbusima NAW-HESS-ABB BGT 5-25 transportne kompanije TransN, koja upravlja javnim prevozom u Neuchâtelu i okolini. Nakon skoro 34 godine rada, ova vozila zamjenjuju novi modeli.

Neuchâtel je imao 21 vozilo ovog tipa u upotrebi od 1991. godine – mogli su se naći u sličnom dizajnu i kod drugih švicarskih trolejbuskih operatera. Pred kraj, 11 od ovih vozila je i dalje bilo u funkciji i u upotrebi sve dok se postepeno nisu počeli uklanjati iz rada od proljeća 2023. godine. Ovi trolejbusi su poznati i nama u Bosni i Hercegovini, pošto  GRAS Sarajevo također ima ove trolejbuse u svom voznom parku.

Zamijenit će ih novi LighTram 19 BGT-N2D zglobni trolejbusi iz HESS-a, koji imaju snažne vučne baterije za duža putovanja izvan postojeće nadzemne mreže. To bi trebalo omogućiti produženje trolejbuske linije 107 bez novih nadzemnih vodova, koja će se preko Avenue des Champs-Montants produžiti do tržnog centra u Marinu.

Naručenih 30 novih vozila namijenjeno je i glavnom gradu kantona Neuchâtel i susjednom gradu La Chaux-de-Fonds. U La Chaux-de-Fonds, novi trolejbusi će nastaviti sa radom na linijama 301, 302 i 304 nakon prekida od oko 10 godina i postepeno će zamijeniti dizel i hibridne dizel autobuse koji su trenutno u upotrebi. Istovremeno će biti obnovljeni nadzemni vod, napajanje i oprema depoa.