Naslovnica Novosti MAN na berlinskom mobility move predstavlja autnomni električni autobus

MAN na berlinskom mobility move predstavlja autnomni električni autobus

125
0
PODIJELI

Sajam i konferencija mobility move započeo je kao VDV konferencija električnih autobusa i izložba ElekBu i sada je najveća njemačka konferencija i sajam javne mobilnosti. Služi kao mjesto susreta transportnih kompanija, industrije, pružatelja usluga, javnih prevoznika, političara, udruženja i trgovačkih medija. “Donosimo budućnost na put” moto je ovogodišnjeg pokreta mobilnosti koji se održava u Berlinu od 5. do 7. marta. Ovogodišnji događaj će se fokusirati na teme autonomne vožnje, digitalizacije, zaštite od požara i infrastrukture za dopunu goriva i punjenje – s električnim autobusom u centru pažnje.

U skladu s tim, MAN Truck & Bus će na svom štandu predstaviti potpuno električni gradski autobus iz projekta automatizacije “BeIntelli” i govoriti o elektromobilnosti, kao i autonomnoj vožnji u sektoru gradskih autobusa. “Naš električni autobus, koji izlažemo na mobility move, savršeno se uklapa u događaj. Uostalom, mi predstavljamo dva strateška područja budućnosti u jednom: elektromobilnost i automatizaciju”, kazao je Darko Simeunović, šef prodaje autobusa u MAN Truck & Bus Deutschland, dodajući: “MAN Lion's City E uskoro će se voziti automatizirano kroz centar Berlina kao dio BeIntelli. Ovaj pilot projekat će sigurno pružiti mnogo o čemu se može razgovarati na događaju.”

MAN implementira projekat “BeIntelli” zajedno sa DAI-Labor na Technische Universität Berlin (TU Berlin) i IAV GmbH Ingenieurgesellschaft Auto und Verkehr, koji se odvija u sklopu ZEKI (Zentrum für Erlebbare KI und Digitalisierung – Centar opipljive AI i digitalizacije). Cilj je omogućiti da se doživi inteligentni saobraćajni sistem sa automatizovanim vozilima. MAN Lion's City 12 E opremljen je automatizovanim sistemom vožnje (ADS) kompanije ZEKI sa oko 60 senzora (kamere, ultrazvuk, radar, 3D lidar) koji prate saobraćaj i saobraćajnu površinu. Ekrani i druge komunikacijske komponente također su ugrađeni u vozilo tako da se vozačke vještine, odluke i tehnologije mogu vizualizirati i objasniti putnicima. Trenutno je još uvijek u probnim vožnjama u nejavnim područjima. Urbano testno područje, u kojem će automatizirani autobus raditi sa sigurnosnim vozačem u njemu od proljeća, proteže se od Brandenburger Tor do Ernst-Reuter-Platza, Gedächtniskirchea i Adenauerplatza. Opremljen najsavremenijom senzorskom tehnologijom, predstavlja potpuno digitalizovanu rutu. Uz interaktivno autobusko stajalište za digitalizovani javni prevoz i dalju infrastrukturu za automatizovani vozni park, “BeIntelli” predstavlja i objašnjava trenutno stanje istraživanja.

“Bilo da se radi o automatiziranoj vožnji, pogonima bez emisija ili digitalizaciji – tehnološka promjena u industriji transporta i logistike očito je ubrzala. Strateški smo postavili kurs da nastavimo voditi ovu promjenu. Na ovaj način i s pionirskim rješenjima, idemo odlučno prema budućnosti,” objasnio je Heinz Kiess, šef marketinga proizvoda autobusa u MAN Truck & Bus.

Osim vozila, na MAN štandu će biti predstavljeni i stručnjaci iz MAN Transport Solutions i MAN DigitalServices. Od 2018. godine, MAN Transport Solutions tim nudi kupcima u mnogim industrijama podršku u pretvaranju njihovih voznih parkova u vozila sa nultom emisijom (ZEV). Cijeli proces konverzije razmatra se analizom od 360°. Cilj je osigurati uspješan prelaz na elektromobilnost uz što manje napora za operatere. Uz rješenja MAN DigitalServices, kupci imaju koristi od digitalnog upravljanja voznim parkom i na taj način optimiziraju efikasnost cjelokupnog voznog parka. Nudi im se sveobuhvatan raspon usluga telematike i upravljanja voznim parkom, kao i digitalna rješenja u području eMobilnosti/punjenja i baterija. “Mobilnost danas mora biti društvena, održiva, ekološka i ekonomična. Sa našim autobusima, ali i sa našim digitalnim rješenjima, dajemo važan doprinos suočavanju s izazovima u pogledu emisija, obima saobraćaja i pristupačne mobilnosti za sve”, jasno je poručio Kiess.