Naslovnica Novosti Wrightbus 2026. godine predstavlja visokopodni autobus na vodik

Wrightbus 2026. godine predstavlja visokopodni autobus na vodik

109
0
PODIJELI

Wrightbus je na putu da razvije putnički visokopodni autobus sa pogonom na vodik, a lansiranje je planirano za 2026. godinu. Vijest je objavljena u britanskom mediju Bus & Coach Buyer. Proizvođač sa sjedištem u Sjevernoj Irskoj zauzeo je (iznenađujuće!) četvrto mjesto na evropskom e-bus tržištu autobusa 2023., sa 469 registrovanih jedinica.

Jean-Marc Gales, izvršni direktor Wrightbusa, citiran je za Bus & Coach Buyer da je poručio: “Koncept je spreman, predrazvojni radovi su obavljeni, tako da smo uvjereni da ga možemo pokrenuti 2026. godine”. Još nije jasno da li će se vozila proizvoditi u fabrikama Wrightbusa ili će se realizovati u saradnji sa partnerima koji bi radili nadogradnju karoserije.

Prema informacijama objavljenim u medijima, izvršni direktor proizvođača rekao je da “Ako napravite autobus na vodik, to je tehnički obilazak snage. Autobusima je potrebno šest do deset kubnih metara prtljažnog prostora. Potrebno vam je najmanje 50 do 60 sjedišta i pristup invalidima te dovoljno prostora za da stavite rezervoare i sistem za hlađenje vodika i gorivne ćelije. Ali mi to možemo da uradimo, imamo tehničku ekspertizu sa gorivim ćelijama; imamo najbolje inženjere na tržištu za autobuse na gorive ćelije. Imamo pređene milione milja sa električnim vozilima i vozilima na gorive ćelije u upotrebi od kada smo ih lansirali.”